Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά οι ευρωαγορές, κέρδη 7% για το πετρέλαιο

Ανηφορίζουν οι ευρωπαϊκές μετοχές, μετά τον πανικό που προκλήθηκε χθες από την κατάρρευση των τιμών αργού και την έξαρση του κορωνοϊού. Κέρδη 2,9% σε Φρανκφούρτη και Λονδίνο. Limit up για τον S&P 500 δείχνουν τα futures της Wall. Με άνοδο έκλεισαν οι ασιατικές αγορές.

Ανοδικά οι ευρωαγορές, κέρδη 7% για το πετρέλαιο

Σε θετικό έδαφος οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τρίτη, μετά την ελεύθερη πτώση των χθεσινών συνεδριάσεων και μετά τη χειρότερη μέρα της Wall Street από την οικονομική κρίση του 2008.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX κερδίζει 3,3%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 επίσης, στο Παρίσι ο CAC ενισχύεται 4,1%, στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ κατά 3,4%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ επίσης κατά 3,1%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατά 3,6%.

Οι ευρωπαϊκές αγορές ανακάμπτουν μετά την κατρακύλα της Δευτέρας και μετά τον πανικό που προκλήθηκε στους επενδυτές από τον πόλεμο τιμών της Σαουδικής Αραβίας, την κατάρρευση στις αγορές πετρελαίου και την εξάπλωση του κορωνοϊού. 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Dow Jones έκανε βουτιά κατά 2.013,7 μονάδες, στη χειρότερη μέρα του από το 2008, ενώ ο S&P 500 βυθίστηκε 7,6%. Το trading σταμάτησε για 15 λεπτά, καθώς ο S&P 500 έχανε 7% στην έναρξη της συνεδρίασης.

Σήμερα, ωστόσο, τα futures της Wall δείχνουν limit up για τον S&P 500, τo οποίο στις προσυνεδριακές συναλλαγές ορίζεται στο +5%, μετά και τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πως κάνει «σημαντικά» βήματα για να θωρακίσει την αμερικανική οικονομία έναντι της επίπτωσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού και θα συζητήσει σήμερα Τρίτη το ενδεχόμενο μείωσης φόρων μισθωτών υπηρεσιών με τους Ρεπουμπλικάνους του Κογκρέσου.

Μεικτά πρόσημα στα ασιατικά χρηματιστήρια, με το επίκεντρο να βρίσκεται στα δυνητικά μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της οικονομικής επίπτωσης του ιού. Οι κυβερνήσεις της Ομάδας των 7 θα μπορούσαν να ανακοινώσουν μέτρα τόνωσης σήμερα. 

Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 0,8%, στην Κίνα ο Shenzhen στο +2,6% και ο Shanghai στο +1,8%, στην Αυστραλία ο ASX με κέρδη 3,1%, στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng με 1,4% επίσης, ενώ ο KOSPI στη Νότια Κορέα με άνοδο 0,4%.

Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, η προσοχή παραμένει στην Ιταλία, όπου η κυβέρνηση έχει επεκτείνει τα μέτρα καραντίνας σε ολόκληρη τη χώρα, εν μέσω της χειρότερης έξαρσης κορωνοϊού εκτός Ασίας.

Επιδρομή στα σούπερ μάρκετ της Ρώμης και της Νάπολης έκαναν χθες Δευτέρα το βράδυ οι Ιταλοί, ανήσυχοι μετά την ανακοίνωση του προεδρικού διατάγματος, βάσει του οποίου από σήμερα απαγορεύονται σε όλη την Ιταλία οι μη απαραίτητες μετακινήσεις, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στα υπόλοιπα νέα, ανοδικά κινούνται οι τιμές του αργού και στο ευρωπαϊκό trading, μετά τη χθεσινή βουτιά 20%, που οδήγησε το αμερικανικό αργό και το μπρεντ στις μεγαλύτερες απώλειες από το 1991. 

Ο πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα ενισχύσει την τροφοδοσία αργού, φτάνοντας στα 12,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο. Η μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία πετρελαίου του κόσμου αντλεί 9,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, που σημαίνει ότι θα προσθέσει τουλάχιστον 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Απρίλιο.

Το αμερικανικό αργό επεκτείνει τα κέρδη του κατά 7,7%, στα 33,54 δολάρια/βαρέλι, το μπρεντ κερδίζει 7,2%, στα $36,83, ενώ ο χρυσός υποχωρεί 0,9%, στα 1.660,10 δολάρια/ουγγιά.

Την Ουχάν επισκέπτεται ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, τη μεγαλούπολη που μετατράπηκε στην εστία της επιδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός, στην πρώτη του επίσκεψη αφότου ξέσπασε η κρίση. 

Στο μέτωπο των δεδομένων, πιο μικρή άνοδο σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή στην Κίνα τον Φεβρουάριο, μετά το πιο υψηλό της τελευταίας οκταετίας που καταγράφηκε τον Ιανουάριο.

Οπως μεταδίδει το MarketWatch, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε κατά 5,2% τον περασμένο μήνα σε ετήσια βάση, κατεβάζοντας ταχύτητα από την άνοδο κατά 5,4% του Ιανουαρίου, σύμφωνα με την αρμόδια στατιστική αρχή της Κίνας. Το αποτέλεσμα ήταν ελαφρώς υψηλότερο από την πρόβλεψη των οικονομολόγων για άνοδο 5,1%. Οι τιμές χοιρινού αυξήθηκαν κατά 135,2% τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας μεγαλύτερη άνοδο από το 116% του Ιανουαρίου.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,4% και αλλάζει χέρια στο $1,1391. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ενισχύεται 7,2 μονάδες βάσης, στο -0,77%, ενώ η απόδοση του 10ετούς Treasury κινείται 17 μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 0,66%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v