Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη σερί άνοδος στις ευρωαγορές

Με κέρδη άνω του 1% κινήθηκαν τα χρηματιστήρια σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι. Υποχωρεί το ευρώ. Οριακές διακυμάνσεις για το πετρέλαιο.

Άνοδος στις ευρωαγορές στον απόηχο της απόφασης της Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης.

Στο μεταξύ, άντεξαν τις μέχρι στιγμής επιπτώσεις του κορωνοϊού οι επιχειρήσεις της ευρωζώνης, ενισχύοντας τη δραστηριότητά τους με τον πιο γρήγορο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών, αν και οι προοπτικές δείχνουν λιγότερο θετικές.

Η έρευνα της IHS Markit δείχνει ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα «τσίμπησε» στις 51,6 μονάδες τον Φεβρουάριο, από 51,3 τον Ιανουάριο. Είναι σε ευθυγράμμιση με την προκαταρκτική εκτίμηση και σαφέστατα ανώτερη από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Επιπλέον, με διάθεση για δαπάνες ξεκίνησαν τη χρονιά οι Ευρωπαίοι καταναλωτές. Όπως μεταδίδει το Reuters, οι λιανικές πωλήσεις στις 19 χώρες του ευρώ ενισχύθηκαν κατά 0,6% τον Ιανουάριο, σε μηνιαία βάση και κατά 1,7% σε ετήσια. Η μηνιαία μέτρηση ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις.

“Ο κορωνοϊός αποτελεί σοβαρή απειλή για την Παγκόσμια Οικονομία”, προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, λέγοντας ότι “από τον ιό έχει επηρεαστεί μία στις τρεις Χώρες - Μέλη του Ταμείου”.

“H αβεβαιότητα για την ένταση, την έκταση και τη διάρκεια της έξαρσης του κορωνοϊού επιδρά αρνητικά στις κύριες δραστηριότητες της Αγοράς και αυξάνει σημαντικά τη μεταβλητότητα, καθιστώντας πιθανό το γεγονός να επηρεαστούν αρνητικά τα έσοδα από τις Κεφαλαιαγορές στο παγκόσμιο trading και τις Παγκόσμιες Τράπεζες”, σημειώνει o Οίκος αξιολόγησης Fitch.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,36% στις 386 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,45% στις 6.815 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,19% στις 12.127 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,33% στις 5.464 μονάδες και ο MIB στο Μιλάνο έκλεισε με άνοδο 0,91% στις 21.946 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο ενισχύεται μόλις 0,1% στα 47,19 δολάρια και ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,1% στα 1.644 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,4% έναντι του δολαρίου στο 1,1127 από 1,1172 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v