Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανέκαμψαν οι ευρωαγορές

Άνοδος για τον Stoxx 600 μετά από τρεις διαδοχικές πτωτικές συνεδριάσεις. «Άλμα» 19% για πετρέλαιο. Υποχωρεί το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές καθώς οι επενδυτές βλέπουν θετικά την έστω σταδιακή επαναλειτουργία των περισσότερων ευρωπαϊκών οικονομιών.

Στο εταιρικό μέτωπο, σημαντική πτώση στα καθαρά κέρδη πρώτου τριμήνου κατέγραψε η Total, καθώς οι τιμές του πετρελαίου έκαναν ιστορική βουτιά λόγω της μείωσης της ζήτησης λόγω κορωνοϊού.

Ειδικότερα, η γαλλική ενεργειακή εταιρεία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τα καθαρά κέρδη τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς ήταν 1,8 δισ. δολάρια, σημειώνοντας πτώση από τα 2,8 δισ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι απώλειες έφτασαν το 35%.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα της Refinitiv ανέμεναν καθαρά κέρδη 1,4 δισ. Το διοικητικό συμβούλιο επίσης επιβεβαίωσε ότι το μέρισμα του πρώτου τριμήνου θα είναι 0,66 ευρώ ανά μετοχή.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, τη μεγαλύτερη πτώση από την οικονομική κρίση του 2008 σημείωσαν οι τιμές παραγωγού τον Μάρτιο στην ευρωζώνη, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού μείωσε τη ζήτηση για πετρέλαιο.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι οι τιμές στα εργοστάσια των 19 κρατών που μοιράζονται το ευρώ υποχώρησαν 1,5% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ενώ κατά 2,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στο μεταξύ, τρικλοποδιές στο QE βάζει το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων του 2015 της ΕΚΤ παραβιάζει «εν μέρει» το σύνταγμα, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν παραβιάζει την απαγόρευση νομισματικής χρηματοδότησης των προϋπολογισμών των κρατών μελών.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 2,15% στις 335 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,66% στις 5.849 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 2,51% στις 10.729 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 2,4% στις 4.483 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 19% στα 24,24 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,4% στα 1.706 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,5%έναντι του δολαρίου στο 1,0860 από 1,0905 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v