Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές

Φόβοι για δυνητικό δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Τα βήματα με τα οποία ανοίγουν οι οικονομίες σε Ευρώπη και ΗΠΑ παρακολουθούν οι επενδυτές. Βρετανία και Γαλλία βγαίνουν σταδιακά από τα lockdown.

Υποχωρούν οι ευρωπαϊκές αγορές

Σε αρνητικό έδαφος οι ευρωπαϊκές μετοχές στο trading της Δευτέρας, παρά τη θετική, πρωινή έναρξη συνεδριάσεων. Οι επενδυτές ανησυχούν για ένα πιθανό, δεύτερο κύμα κορωνοϊού, την ώρα που αρκετές χώρες ανοίγουν ξανά τις οικονομίες τους.

Η Φρανφκούρτη χάνει 0,6%, το Λονδίνο 0,2%, το Παρίσι 1,3%, ενώ θετικά κινείται το Μιλάνο (+0,1%). Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολισθαίνει 0,6%.

Η Ουχάν, η πόλη απ’ όπου ξέσπασε η πανδημία, ανακοίνωσε σήμερα την πρώτη ομάδα νέων κρουσμάτων, αφότου βγήκε από τη σκληρή καραντίνα στις αρχές Απριλίου. Αυτό το πισωγύρισμα έρχεται σε μια στιγμή που η Νότια Κορέα, χώρα που επίσης είχε πάει πολύ καλά στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, είδε ξαφνική έξαρση κρουσμάτων.

Την Κυριακή, ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε βήματα για το άνοιγμα της οικονομίας ξανά και της δημόσιας ζωής. Από τη Δευτέρα, οι πολίτες που δεν μπορούν εργαστούν από το σπίτι ενθαρρύνονται ενεργά να επιστρέψουν στην εργασία τους, αποφεύγοντας την χρήση δημόσιων μέσων μεταφοράς, εάν αυτό είναι δυνατό.

Ο κόσμος θα μπορεί επίσης να αθλείται απεριόριστα από την Τετάρτη. Τα παιδιά θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο σχολείο, όπως είπε, από την 1η Ιουνίου, αλλά η άρση των περιορισμών θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία για τις μολύνσεις.

Την ίδια ώρα στη Γαλλία, τα καταστήματα και τα κομμωτήρια ανοίγουν ξανά από σήμερα Δευτέρα, ενώ ο κόσμος δε χρειάζεται πλέον έγκριση για μετακινήσεις. Τα σχολεία για τα πιο μικρά παιδιά και τα νηπιαγωγεία ανοίγουν επίσης.

Στην Ασία οι μετοχές βρέθηκαν θετικό έδαφος το πρωί της Δευτέρας, καθώς οι ελπίδες για το άνοιγμα ξανά των οικονομιών έδωσαν στήριξη στο το κλίμα, με τους επενδυτές ωστόσο να είναι προσεκτικοί καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν 20,5 εκατ. απώλειες σε θέσεις εργασίας τον Απρίλιο. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, προειδοποίησε ότι οι αριθμοί θα χειροτερέψουν πριν βελτιωθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v