Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι πωλητές στις ευρωαγορές

Πιέσεις ασκήθηκαν στα ευρωπαικά χρηματιστήρια μετά από διήμερο ανοδικό σερί. Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό.

Απώλειες στις ευρωαγορές καθώς μπορεί να συνεχίζεται η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων ωστόσο εντείνονται οι ανησυχίες για ένα πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ, πολλές γερμανικές βιομηχανίες προχωρούν σε περικοπές θέσεων εργασίας λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό ινστιτούτο Ifo, διευκρινίζοντας ότι το 39% των εταιρειών του τομέα των αυτοκινήτων, το 50% των ξενοδοχείων, το 58% των εστιατορίων και το 43% των ταξιδιωτικών πρακτορείων απέλυσαν ήδη εργαζομένους τον Απρίλιο.

«Από εδώ και στο εξής, η κρίση θα έχει αντίκτυπο στη γερμανική αγορά εργασίας», δήλωσε ο Κλάους Βολράμπε, επικεφαλής του τμήματος ερευνών στο Ifo.

Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (PSPP) της περιόδου 2015-18 και δεν θεωρεί ότι (η απόφαση) αμφισβητεί την υπεροχή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, διευκρίνισε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ανησυχητική αλλά «ιάσιμη» φέρεται να θεωρεί την κατάσταση η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ.

«Αναμφισβήτητα αποτελεί καθήκον και δικαίωμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ελέγχει ότι τα κράτη - μέλη εφαρμόζουν το δίκαιο της ΕΕ και είναι επίσης κατανοητό το γεγονός ότι η απόφαση της Καρλσρούης προκαλεί ερωτηματικά από την πλευρά της Επιτροπής», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και διαβεβαίωσε ότι αυτά τα ερωτήματα θα τεθούν στην γερμανική κυβέρνηση, η οποία και θα τα απαντήσει.

Επιπλέον, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει σήμερα λεπτομέρειες για το πώς θα ξεκινήσει να επαναλειτουργεί η οικονομία, καθώς η προσπάθειά του να σχεδιάσει την έξοδο από το lockdown του κορονοϊού προκάλεσε σύγχυση, επικρίσεις ακόμα και σατιρικά σχόλια σε όλη τη χώρα.

Σε διάγγελμά του προς το έθνος, ο Τζόνσον δήλωσε ότι το lockdown δεν θα αρθεί ακόμα, αλλά ενθάρρυνε κάποιους πολίτες να επιστρέψουν στην εργασία τους, αν και οι ηγέτες της Σκοτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας δήλωσαν ότι εμμένουν στο μήνυμα για «παραμονή στο σπίτι».

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,4% στις 339 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε οριακή άνοδο 0,06% στις 5.939 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,73% στις 10.824 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,31% στις 4.490 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 1,1% στα 24,28 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει πτώση 1% στα 1.696 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2%έναντι του δολαρίου στο 1,0813 από 1,0837 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v