Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωταγωνιστές οι πωλητές στις ευρωαγορές

Βαριές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πιέσεις στο πετρέλαιο. Άνοδος για τον χρυσό. Ενισχύεται το ευρώ.

Απώλειες στις ευρωαγορές καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος κορωνοϊού στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ, βουτιά έκανε η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης τον Μάρτιο, λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού που έλαβαν οι χώρες - μέλη της, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε κατά 11,3% στην ευρωζώνη και 10,4% στην ΕΕ σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ιταλία (-28,4%), τη Σλοβακία (-20,3%) και τη Γαλλία (-16,4%), ενώ οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στην Ιρλανδία (+15,5%), την Ελλάδα και τη Φινλανδία (+1,9% και οι δύο) και τη Λιθουανία (+0,7%).

Στο εταιρικό μέτωπο, η γερμανική τράπεζα Commerzbank ανακοίνωσε σήμερα πως το α’ τρίμηνο κατέγραψε ζημιές, διότι η επίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού οδήγησε σε αύξηση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να εκτροχιαστεί η ανάκαμψη της.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η τράπεζα ανακοίνωσε καθαρές ζημιές 295 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο, έναντι καθαρών κερδών 122 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Τα στοιχεία είναι χειρότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ζημιές 240 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, Αυστρία και Γερμανία προβλέπουν να επιτρέψουν από τις 15 Ιουνίου ξανά την ελεύθερη κυκλοφορία στα σύνορά τους, τα οποία είχαν κλείσει από τα μέσα Μαρτίου εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε σήμερα η Βιέννη.

“Από τις 15 Ιουνίου θα είναι εφικτό να ανοίξουν τα σύνορα μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας”, δήλωσε στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό O1 η Αυστριακή υπουργός Τουρισμού και Γεωργίας Ελίζαμπετ Κέστινγκερ.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 1,94% στις 333 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,51% στις 5.904 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 2,56% στις 10.542 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 2,85% στις 4.344 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 1,5% στα 25,41 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,9% στα 1.722 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα μόλις 0,1%έναντι του δολαρίου στο 1,0861 από 1,0849 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v