Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα ανοιχτά μέτωπα ΗΠΑ-Κίνας ρίχνουν τις ευρωαγορές

Οι σινοαμερικανικές εντάσεις, αλλά και η απόφαση του Πεκίνου για νέο νόμο εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, μετά από μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, επιβαρύνουν το ήδη φορτισμένο, λόγω κορωνοϊού, κλίμα.

Τα ανοιχτά μέτωπα ΗΠΑ-Κίνας ρίχνουν τις ευρωαγορές

Τις εντάσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας αξιολογούν οι επενδυτές, που βάζουν σε δυνητικό κίνδυνο την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας που υπέγραψαν νωρίτερα φέτος οι δύο πλευρές.

Το κλίμα ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχει ενταθεί τις τλευταίες ημέρες. Την ίδια ώρα, η Κίνα ετοιμάζεται να επιβάλει νέο νόμο εθνικής ασφάλειας στο Χονγκ Κονγκ, μετά από μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, αυξάνοντας τις αμφιβολίες για τον έλεγχο του Πεκίνου στην πόλη.

Αρνητικά κινήθηκαν οι ασιατικές αγορές, με το χρηματιστήριο στο Χονγκ Κονγκ να βουτάει πάνω από 5%.

Η προσοχή παραμένει στραμμένη και στην πανδημία του ιού. Οι ΗΠΑ πλήρωσαν την AstraZeneca έως 1,2 δισ. δολάρια για να εξασφαλίσουν σχεδόν το ένα τρίτο των πρώτων 1 δισ. δόσεων που έχουν προγραμματιστεί για το πειραματικό εμβόλιο, ενώ η Βρετανία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα αποκτήσει πάνω από 10 εκατ. τεστ αντισωμάτων από τη Roche και την Abbott.

Η Φρανκφούρτη υποχωρεί 1,8%, το Λονδίνο 2%, το Παρίσι 1,6%, η Μαδρίτη χάνει 1,3%, ενώ το Μιλάνο 1,4%.

Βουτιά κάνουν οι τιμές πετρελαίου. Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 5,7%, στα 31,96 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το Brent χάνει 4,4% και φτάνει στα $34,46. H απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να μην ορίσει στόχο οικονομικής ανάπτυξης αυξάνει τις ανησυχίες των επενδυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v