Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Οριακές μεταβολές σημείωσαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Πτώση για FTSE 100 και θετικό πρόσημο για τον DAX 30. Πιέσεις στο πετρέλαιο. Υποχωρεί το ευρώ.

Προβληματισμένοι εμφανίστηκαν οι επενδυτές στις ευρωαγορές καθώς κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, μετά την απόφαση του Πεκίνου να επιβάλει νέο νόμο για την ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ- απόφαση που αναμένεται να προκαλέσει εκτεταμένες διαδηλώσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε πως η Ουάσινγκτον θα αντιδράσει «πολύ σθεναρά» κατά της προσπάθειας να υπάρξει μεγαλύτερος έλεγχος επί της πρώην βρετανικής αποικίας.

Στο μεταξύ, πτώση ρεκόρ σημείωσε το λιανεμπόριο στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο, καθώς οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν κατά 18,1% σε σύγκριση με τον Μάρτιο.

Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η πτώση θα φτάσει το 16%. Σε ετήσια βάση, κινήθηκαν 22,6% χαμηλότερα.

Επιπλέον, τα φορολογικά έσοδα της Γερμανικής κυβέρνησης και των 16 ομοσπονδιακών κρατιδίων μειώθηκαν κατά 23,5% στον Απρίλιο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, στα περίπου 39 δισ. ευρώ, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία της μηνιαίας έκθεσης του υπουργείου Οικονομικών, μεταδίδει το Reuters.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι «απόλυτα έτοιμη» να παράσχει περαιτέρω νομισματική τόνωση ακόμα και τον Ιούνιο για να στηρίξει την οικονομία της ευρωζώνης, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας τον Απρίλιο.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ τόνισαν στη συνεδρίαση ότι το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) θα εφαρμοστεί με ευέλικτο τρόπο, υποστηρίζοντας ότι μια ανάκαμψη τύπου «V» της οικονομίας δεν είναι πιθανή.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε μόλις 0,03% στις 340 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,37% στις 5.993 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,07% στις 11.073 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες μόλις 0,02% στις 4.444 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 3,6% στα 32,73 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,6% στα 1.732 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,5%έναντι του δολαρίου στο 1,090 από 1,0951 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v