Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωαγορές εν αναμονή Fed

Τις οικονομικές προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αναμένουν οι επενδυτές σήμερα. Σχέδια δημιουργίας bad bank καταρτίζει η ΕΚΤ. Σαρώνει η πανδημία στη Λατινική Αμερική. Σε ζημιές γύρισε η Inditex (Zara) το πρώτο τρίμηνο.

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωαγορές εν αναμονή Fed

Τις οικονομικές προβλέψεις της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας αναμένουν σήμερα οι επενδυτές. Η συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ολοκληρώνεται σήμερα, μετά από δύο μέρες, με τη δημοσίευση της δήλωσης πολιτικής και των τριμηνιαίων προβλέψεων, ενώ θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του προέδρου της, Τζερόμ Πάουελ.

Αρνητικά γυρίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη θετική έναρξη συνεδριάσεων. Η Φρανκφούρτη χάνει 0,3%, το Λονδίνο 0,2%, το Παρίσι 0,1%, το Μιλάνο 0,3%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,1% χαμηλότερα.

Μικρές μεταβολές στα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς ο πληθωρισμός της Κίνας για τον Μάιο δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες. Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με οριακή άνοδο κατά 0,06%.

Επιστρέφοντας στα ευρωπαϊκά νέα, υπό τον φόβο ενός νέου κύματος «κόκκινων» δανείων, που θα μπορούσαν να φτάσουν έως και το 1 τρισ. ευρώ, η ΕΚΤ καταρτίζει σχέδια δημιουργίας «bad bank» για να προστατεύσει τις εμπορικές τράπεζες από ένα νέο σοκ, σύμφωνα με το Reuters. Το εγχείρημα, που έρχεται την ώρα που η Ευρώπη κινητοποιεί τρισεκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσει την οικονομία της περιοχής, στόχο έχει να προστατέψει τις εμπορικές τράπεζες από μια δεύτερη επίπτωση της κρίσης, στην περίπτωση που η αυξανόμενη ανεργία «πνίξει» τα έσοδα που απαιτούνται για την απολήρωμή δανείων.

Στο μέτωπο των δεδομένων, κατά 2,4% ενισχύθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Κίνα τον Μάιο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Το αποτέλεσμα ήταν λιγότερο από την άνοδο κατά 2,7% που προέβλεπε δημοσκόπηση του Reuters. Παράλληλα, όπως μεταδίδει το CNBC, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε 3,7% σε ετήσια βάση, τον ίδιο μήνα. Η πτώση ήταν υψηλότερη από την πρόβλεψη για απώλειες 3,3%.

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, σε ζημιές γύρισε η Inditex, μητρική εταιρεία της γνωστής αλυσίδας ρούχων Zara, το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, καθώς οι πωλήσεις υποχώρησαν σημαντικά, λόγω πανδημίας κορωνοϊού. Οπως μεταδίδει το MarketWatch, η ισπανική εταιρεία-γίγαντας στο λιανεμπόριο ανακοίνωσε καθαρή ζημιά 409 εκατ. ευρώ για το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Απριλίου. Εναν χρόνο πριν, είχε καθαρά κέρδη 736 εκατ. ευρώ. 

Στο μέτωπο της πανδημίας, σαρώνει ο κορωνοϊός στη Λατινική Αμερική. Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 1.272 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 32.091 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Καταγράφονται πλέον 38.406 θάνατοι, ενώ οι άνθρωποι που έχουν προσβληθεί είναι 739.503, κατά τα επίσημα στοιχεία — που μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας τονίζει πως είναι πολύ υποτιμημένα σε σχέση με τα πραγματικά. Πάντως με βάση τον επίσημο απολογισμό, η Βραζιλία κατατάσσεται δεύτερη στον πλανήτη ως προς τον αριθμό των μολύνσεων και τρίτη στον κόσμο ως προς τον αριθμό των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v