Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Η διάθεση στην Ευρώπη είναι διαφορετική από το κλίμα που επικράτησε στα ασιατικά χρηματιστήρια. Επιφυλακτικοί οι επενδυτές. Στο επίκεντρο οικονομία και διαδηλώσεις. Βουτιά 17,9% για τη γερμανική βιομηχανική παραγωγή, τον Απρίλιο.

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Ηπιες  μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο trading της Δευτέρας, καθώς οι αγορές αξιολογούν την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία του κορωνοϊού και τις συνεχιζόμενες παγκόσμιες διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού.

Η Φρανκφούρτη κινείται οριακά θετικά, όπως και το Λονδίνο. Πτώση 0,1% για το Παρίσ, κέρδη 0,7% για το Μιλάνο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,3%.

Η διάθεση στην Ευρώπη είναι διαφορετική από το κλίμα που επικράτησε στα ασιατικά χρηματιστήρια. Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν κυρίως υψηλότερα, με το επίκεντρο των επενδυτών στραμμένο στην απροσδόκητη εικόνα της αμερικανικής αγοράς εργασίας, που τροφοδοτεί ελπίδες για οικονομική ανάκαμψη.

Η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ ανέκτησε τον Μάιο ένα μέρος από τις θέσεις εργασίας που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του Απριλίου και του Μαρτίου, εκπλήσσοντας αναλυτές και επενδυτές, που ανέμεναν νέα επιδείνωση.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας την Παρασκευή, η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 2,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τον Μάιο έναντι προβλέψεων για απώλεια 7,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.  Τον Απρίλιο, πάνω από 20 εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν χάσει τη δουλειά τους. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 13,3% από 14,7% προηγούμενως. Οι αναλυτές προέβλεπαν εκτίναξη της ανεργίας στο 19,5%. 

Στο προσκήνιο οι μαζικές διαδηλώσεις για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν και στους δρόμους του Λονδίνου για να καταγγείλουν την αστυνομική βία υπό το σύνθημα «ο ρατσισμός είναι ιός». Συνεχίζονται οι δράσεις στη Νέα Υόρκη και άλλες πόλεις των ΗΠΑ.

Παράλληλα, η αστυνομία στη Μινεάπολη πρόκειται να «διαλυθεί», όπως δεσμεύθηκαν χθες τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, όπου έχασε τη ζωή του ο Τζορτζ Φλόιντ. Δεσμευόμαστε να διαλύσουμε τις υπηρεσίες της αστυνομίας όπως τις γνωρίζουμε στη Μινεάπολη και να οικοδομήσουμε από κοινού με τους πολίτες μας ένα νέο μοντέλο δημόσιας ασφάλειας που θα εγγυάται αληθινά την ασφάλεια του πληθυσμού μας», δήλωσε η Λίσα Μπέντερ, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, στο CNN.

Στην υπόλοιπη ειδησεογραφία, όποιος φθάνει από σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο από το εξωτερικό πρέπει να μπαίνει σε καραντίνα 14 ημερών για να αποφευχθεί η εισαγωγή νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα, ένα μέτρο αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας που έχει προκαλέσει αναστάτωση στους τομείς των αερομεταφορών και του τουρισμού.

Αυτή η καραντίνα των 14 ημερών, η οποία θα επανεξετάζεται κάθε τρεις εβδομάδες από τη βρετανική κυβέρνηση, αφορά όλες τις αφίξεις από ξηρά, θάλασσα και αέρα είτε οι ταξιδιώτες είναι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου είτε όχι. Η απόφαση έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, από αεροπορικές εταιρείες, ενώ αναμένονται σαρωτικές απολύσεις σε ξενοδοχεία και τουριστικές επιχειρήσεις.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,5%, στα 39,77 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,9%, στα $42,68.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται 0,1% ανοδικά, στο 1,129 δολάριο.

Ο ΟΠΕΚ συμφώνησε να παρατείνει για έναν μήνα, μέχρι τα τέλη Ιουλίου, την μείωση της προμήθειας πετρελαίου, στα τρέχοντα επίπεδα, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης το Σάββατο. Η λεγόμενη ομάδα ΟΠΕΚ+ (ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγών Χωρών και οι σύμμαχοί του) απαίτησε από χώρες όπως η Νιγηρία και το Ιράκ, που υπερέβησαν τις ποσοστώσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο, να αντισταθμίσουν με επιπλέον μειώσεις τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο.

Στο μέτωπο των δεδομένων, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή έκανε βουτιά 17,9% τον Απρίλιο, σε μηνιαία βάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v