Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης αξιολογούν οι επενδυτές, που πήραν στήριξη από την αμερικανική αγορά εργασίας. Βουτιά-ρεκόρ για το ΑΕΠ της ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς -τριμηνιαία πτώση 3,6%.

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με συγκρατημένες αρνητικές κινήσεις ξεκίνησε το trading στις ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις προοπτικές οικονομικής ανάκαμψης, μετά την πανδημία κορωνοϊού.

Ωστόσο, η κίνηση έχει πλέον βαθύνει και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν ισχυρές απώλειες, παρά το ράλι της αμερικανικής αγοράς κατά τη διάρκεια της νύχτας, που έφερε τον S&P 500 σε θετικό έδαφος για τη χρονιά.

Κατά 3,6% υποχώρησε το ΑΕΠ της ευρωζώνης και κατά 3,2% της ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat. Είναι οι μεγαλύτερες απώλειες από την εποχή που ξεκίνησαν να διατηρούνται αρχεία, το 1995. Το τέταρτο τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,1% και στην ευρωζώνη και την ΕΕ.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 3,1% στην ευρωζώνη και κατά 2,6% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, μετά από ανάπτυξη 1,0% και 1,2% τους προηγούμενους τρεις μήνες. Είναι η πιο απότομη πτώση από το τρίτο τρίμηνο του 2009. Το αποτέλεσμα ωστόσο είναι μικρότερο από την προηγούμενη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, στην οποία έκανε λόγο για ύφεση κατά 3,8% σε τριμηνιαία βάση και κατά 3,2% σε ετήσια. 

Οι αισιόδοξοι υπογραμμίζουν ότι ενδείξεις για την οικονομία είναι θετικές, αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Παρασκευή καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την αγορά εργασίας -η οικονομία πρόσθεσε 2,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τον Μάιο, έναντι πρόβλεψης για απώλειες άνω των 8 εκατομμυρίων.

Παρά τη δυναμική που παρατηρείται στις αγορές, οι οποίες ελπίζουν για ταχύτερη από την αναμενόμενη οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία, η Παγκόσμια Τράπεζα δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει πως η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 5,2%, αντιπροσωπεύοντας τη βαθύτερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Προειδοποίησε επίσης ότι 70 ως 100 εκατ. άνθρωποι μπορεί να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η Φρανκφούρτη χάνει 1,7%, το Λονδίνο 1,5%, το Παρίσι 1,6%, η Μαδρίτη και το Μιλάνο 2%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 1,1%.

Βουτιά 7,7% για τη μετοχή της Natixis, 5,8% για τη μετοχή της Legal & General και 7,7% της Societe Generale.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,2% και αλλάζει χέρια στο 1,126 δολάριο.

Στο μέτωπο των υπόλοιπων δεδομένων, στα 3,2 δισ. ευρώ συρρικνώθηκε περαιτέρω το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας τον Απρίλιο, έναντι πρόβλεψης για 10 δισ. και ενώ έναν μήνα πριν ήταν 12,8 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, οι εποχικά προσαρμοσμένες εισαγωγές υποχώρησαν κατά 16,5%, έναντι πρόβλεψης για -16% και ενώ πριν από έναν μήνα η πτώση ήταν 5,1%. Την ίδια ώρα, οι εξαγωγές έκαναν μηνιαία βουτιά 24,0% τον Απρίλιο, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα είναι μικρότερη (-15,6%) και ενώ τον Μάρτιο οι απώλειες είχαν φτάσει το 11,8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v