Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Άνοδος στις ευρωαγορές μετά τις βαριές απώλειες της Τετάρτης. Υψηλότερα το πετρέλαιο. Πιέσεις στον χρυσό. Υποχωρεί το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές με την προσοχή των επενδυτών να επικεντρώνεται τόσο στις μακροοικονομικές ανακοινώσεις όσο και στις εταιρικές ειδήσεις, πέρα από τις ανησυχίες που προκαλούν οι μετρήσεις κορωνοϊού στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, βελτιωμένη εμφανίζεται η διάθεση των Γερμανών καταναλωτών τον Ιούλιο, με τον δείκτη που μετράει το κλίμα να διαμορφώνεται στις -9,6 μονάδες, σύμφωνα με το Gfk, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι ενισχυμένο κατά 9 μονάδες, σε σύγκριση με τον Ιούνιο.

Οι οικονομικές προοπτικές επέστρεψαν σε θετικό έδαφος, στο 8,5, ενισχυμένες κατά 18,9 μονάδες. Οι προσδοκίες για το εισόδημα αυξήθηκαν κατά 12,3 μονάδες, στο 6,6.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πήρε το ρίσκο τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη να κλιμακώσει λίγο περισσότερο την ένταση τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεγεθύνοντας περαιτέρω τον κατάλογο των ευρωπαϊκών προϊόντων στα οποία απειλεί να επιβάλλει πρόσθετους τιμωρητικούς δασμούς.

Για την ώρα, η νέα εχθρική χειρονομία της Ουάσινγκτον παραμένει δυνητική, πάντως οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο μεγάλες εμπορικές δυνάμεις έχουν ήδη επιδεινωθεί πολύ εξαιτίας της σειράς τέτοιων αμερικανικών μονομερών κινήσεων μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ το 2017. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την «ανησυχία» της χθες βράδυ.

Στο εταιρικό μέτωπο, η γερμανική εταιρεία fintech Wirecard δήλωσε την Πέμπτη ότι υποβάλλει αίτηση για έναρξη διαδικασίας πτώχευσης, αφότου αποκάλυψε «τρύπα» 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους λογαριασμούς της.

Οπως μεταδίδει το Reuters, οι μετοχές τέθηκαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης ενόψει της ανακοίνωσης από το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Εχουν χάσει πάνω από το 90% της αξίας τους από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με τα «εξαφανισμένα δισεκατομμύρια», το οποίο οδήγησε στην παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου Markus Braun.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,72% στις 359 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,38% στις 6.147 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 0,69% στις 12.177 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,97% στις 4.918 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,9% στα 38,35 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,3% στα 1.769 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,3% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1220 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v