Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό γύρισμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Αίτηση για πτώχευση υποβάλλει η γερμανική fintech Wirecard. Τα βρήκε με τους εργαζόμενους η Lufthansa -στηρίζει και ο μεγαλομέτοχος τη διάσωση. Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την αρνητική πρωινή έναρξη.

Θετικό γύρισμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Θετικά γυρίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, μετά την αρνητική έναρξη συνεδριάσεων. H Φρανκφούρτη κερδίζει 0,4%, το Λονδνίνο χάνει 0,2%, το Παρίσι ενισχύεται 0,2%, η Μαδρίτη 0,5%, ενώ το Μιλάνο 0,3%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,1% θετικά.

Η γερμανική εταιρεία fintech, Wirecard, δήλωσε την Πέμπτη ότι υποβάλλει αίτηση για έναρξη διαδικασίας πτώχευσης, αφότου αποκάλυψε «τρύπα» 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στους λογαριασμούς της. 

Οπως μεταδίδει το Reuters, οι μετοχές τέθηκαν σε αναστολή διαπραγμάτευσης πριν από την ανακοίνωση από το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης. Εχουν χάσει πάνω από το 90% της αξίας τους από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με τα «εξαφανισμένα δισεκατομμύρια», το οποίο οδήγησε στην παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου Markus Braun.

Ο μεγαλύτερος μέτοχος της Lufthansa άνοιξε τα χαρτιά του πριν την κρίσιμη ψηφοφορία για το σχέδιο διάσωσης από το γερμανικό δημόσιο δηλώνοντας ότι θα τη στηρίξει. Ο Heinz Hermann Thiele δήλωσε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι θα ταχθεί υπέρ της συμφωνίας και έτσι φαίνεται ότι τελικά θα περάσει από τη Γενική Συνέλευση. Καθώς σε αυτή έχουν δηλώσει συμμετοχή μέτοχοι που έχουν το 38%, το 15,5% που κατέχει ο Thiele μεταφράζεται σε 41% των ψήφων. Η διοίκηση της αεροπορικής θα πρέπει πλέον να κερδίσει τη στήριξη περίπου του μισού των υπολοίπων μετόχων. H μετοχή της ενισχύεται 1,5%.

Εν τω μεταξύ η Lufthansa ανακοίνωσε τη συμφωνία σε ένα πακέτο περικοπών μισθολογικού κόστους με την ένωση πληρώματος καμπίνας. Οπως μεταδίδει το Reuters, θα εξοικονομηθούν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ. Η γερμανική αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι το πακέτο περιλαμβάνει την αναστολή αυξήσεων μισθών, μείωση των ωρών πτήσεων και των αντίστοιχων αμοιβών, καθώς και προσωρινές μειώσεις των εισφορών στο συνταξιοδοτικό σύστημα της εταιρείας.

Στην υπόλοιπη ειδησεογραφία, η πανδημία του νέου κορωνοϊού προκαλεί ευρύτερη και βαθύτερη ζημιά στην οικονομική δραστηριότητα από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά, τόνισε την Τετάρτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 4,9% το 2020, έναντι πρόβλεψης για ύφεση 3% τον περασμένο Απρίλιο. 

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων οκτώ συνεδριάσεων καταγράφουν οι ασιατικές αγορές, καθώς η εκτίναξη των νέων περιπτώσεων κορωνοϊού και η υποβάθμιση των οικονομικών προβλέψεων «γκρεμίζουν» την αισιοδοξία για ανάκαμψη. 

Αλματώδης άνοδος κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ. Η Καλιφόρνια, το Τέξας και η Φλόριντα κατέγραψαν νέα ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού σε μια μέρα, με ειδήμονες να διευκρινίζουν πως αυτό δεν οφείλεται στα αυξημένα τεστ. Οπως μεταδίδει το CNN, οι τρεις πολυπληθέστερες πολιτείες των ΗΠΑ κατέγραψαν τα ρεκόρ αυτά την ώρα που πανεθνικά στις ΗΠΑ κατεγράφησαν 34.720 νέα κρούσματα (38.672 σύμφωνα με το Covid Tracking Project). Πρόκειται για τον τρίτο υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων που έχει καταγραφεί σε μία ημέρα από τότε που ξεκίνησε η πανδημία, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρεί το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. 

Πρόβλεψη-σοκ για 390.000 νεκρούς στη Λατινική Αμερική έως τον Οκτώβριο. Η περιοχή έχει αναχθεί σε νέα εστία της Covid-19, με τους θανάτους αυτή την εβδομάδα να ξεπερνούν τις 100.000 και τα κρούσματα να τριπλασιάζονται από 690.000 πριν ένα μήνα στα 2 εκατομμύρια.

 

Στο μέτωπο των δεδομένων, βελτιωμένη η διάθεση των Γερμανών καταναλωτών τον Ιούλιο, με τον δείκτη που μετράει το κλίμα να διαμορφώνεται στις -9,6 μονάδες, σύμφωνα με το Gfk, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα. Το αποτέλεσμα είναι ενισχυμένο κατά 9 μονάδες, σε σύγκριση με τον Ιούνιο. Οι οικονομικές προοπτικές επέστρεψαν σε θετικό έδαφος, στο 8,5, ενισχυμένες κατά 18,9 μονάδες. Οι προσδοκίες για το εισόδημα αυξήθηκαν κατά 12,3 μονάδες, στο 6,6.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v