Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Προβληματίζει η διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας. Σε υψηλό δύο ετών το ευρώ. Επέστρεψε πάνω από τα 2.000 δολ./oz.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές καθώς προκαλούν ανησυχία τα αυξανόμενα κρούσματα και η εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας.

Νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε νέους περιορισμούς κατά της Huawei, «κόβοντας» την πρόσβαση της εταιρείας σε chips που κατασκευάστηκαν με αμερικανική τεχνολογία.

Στο μεταξύ, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, που είναι και το μεγαλύτερο του κόσμου, ανακοίνωσε ζημιές ύψους 188 δις. νορβηγικών κορωνών (21,27 δις. δολαρίων) για το α’ εξάμηνο του 2020, λόγω της πτώσης που κατέγραψαν μετοχές και ακίνητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Αν και οι αγορές ανέκαμψαν το β’ τρίμηνο, εξακολουθούμε να παρατηρούμε αξιοσημείωτη αβεβαιότητα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ταμείου, Trond Grande, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Η ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά την πανδημία του νέου κορωνοϊού θα μοιάζει με αυτήν που έγινε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και η ΕΕ θα πρέπει να επαναδιατυπώσει τις θεμελιώδεις αξίες της παρά τις προκλήσεις που θέτουν παγκόσμιες δυνάμεις», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι.

Η πανδημία εγκυμονεί τον κίνδυνο της καταστροφής ανθρώπινου κεφαλαίου σε μεγέθη που δεν έχουμε ξαναδεί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ως εκ τούτου η ανοικοδόμηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στους ανθρώπους που θα πρέπει να εξοφλήσουν το άνευ προηγουμένου ποσό του χρέους που συσσωρεύτηκε φέτος, δήλωσε ο Ντράγκι σε διάλεξη που έδωσε στο Ρίμινι στην Ιταλία.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,56% στις 367 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,83% στις 6.076 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% στις 12.881 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,68% στις 4.938 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,5% στα 42,65 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,5% στα 2.008 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται σε υψηλό δύο ετών έναντι του δολαρίου στο 1,1932 από 1,1871 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v