Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το ΑΕΠ

Τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το ΑΕΠ της ευρωζώνης το β' τρίμηνο, που είναι τα χειρότερα που έχουν ανακοινωθεί από το 1995, επιβαρύνουν το κλίμα, την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας. Πτωτικά και τα futures της Wall Street.

Σε αρνητικό έδαφος τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ το κλίμα επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο από τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το ΑΕΠ της ευρωζώνης

Όπως ανακοίνωσε η Eurostat, το ΑΕΠ της ευρωζώνης συρρικνώθηκε κατά 12,1% το β' τρίμηνο, σε τριμηνιαία βάση, και κατά 15% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ σε ετήσια βάση από τότε που άρχισαν να δημοσιοποιούνται τα σχετικά στοιχεία, το 1995.

Παράλληλα, δεν... βοηθά οτι παραμένει το αδιέξοδο στη λήψη απόφασης για νέα μέτρα τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, ούτε όμως και τα μέτρα καραντίνας που λαμβάνουν διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας, που φαίνεται πως βρίσκεται πάλι σε έξαρση, κάτι που πλήττει κυρίως τον αεροπορικό κλάδο.

Εν τω μεταξύ, στη Βρετανία, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο νέος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μάικλ Μάρτιν, φάνηκαν αισιόδοξοι για την πιθανότητα μιας συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μετά το Brexit.

Ο δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 1,67% στις 366 μονάδες, 2,15% ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 6.051 μονάδες, 2,14% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 4.934 μονάδες και 1,28% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 12.826 μονάδες. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v