Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές

Πτώση άνω του 2% για τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου. Υποχωρεί το ευρώ.

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές καθώς πλέον δείχνει δύσκολη μια συμφωνία για τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, την ώρα που χώρες τις Ευρώπης προχωρούν σε νέους περιορισμούς για να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Χθες ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, χαρακτήρισε δύσκολη μια συμφωνία για στήριξη της αμερικανικής οικονομίας πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου. Η δήλωση αυτή οδήγησε σε πτώση τη Wall Street την Τετάρτη.

Πίσω στην Ευρώπη, την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες στο Παρίσι και σε πολλές άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Η απαγόρευση αυτή θα τεθεί σε ισχύ το Σάββατο και θα διαρκέσει αρχικά τέσσερις εβδομάδες. Όποιος κυκλοφορεί έξω κατά τις ώρες απαγόρευσης, από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί «θα πρέπει να έχει κάποιον καλό λόγο», πρόσθεσε ο Μακρόν. Σε όσους παραβιάζουν την απαγόρευση, θα επιβάλλεται πρόστιμο.

Στο μεταξύ, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξουσιοδοτήσουν τον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για μια εμπορική συμφωνία τις «επόμενες εβδομάδες», σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ένωσης να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες και καλεί το Ηνωμένο Βασίλειο να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να καταστήσει δυνατή μια συμφωνία», αναφέρεται στο προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο είδε σήμερα το Reuters.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 2,08% στις 362 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,73% στις 5.832 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 2,49% στις 12.703 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 2,11% στις 4.837 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 2% στα 40,23 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει οριακή άνοδο 0,1% στα 1.909 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,4% σε σχέση με το δολάριο στο 1,1706 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v