Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένουν ανοδικά οι ευρωαγορές

Τρίτη σερί άνοδος για τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600. Κέρδη στα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Οριακή πτώση για τον FTSE 100. Πιέσεις στο πετρέλαιο. Υποχωρεί το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές παρόλο που η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται στην Ευρώπη με τις κυβερνήσεις να παίρνουν νέα μέτρα περιορισμού.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση της Μαδρίτης κήρυξε την πρωτεύουσα Μαδρίτης σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», προκαλώντας αντιδράσεις ενώ και η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας αναμένεται να ανακοινώσει περεταίρω μέτρα περιορισμού.

Στο μεταξύ, η Ιταλία ενέκρινε τη δημιουργία μιας νέας Εταιρείας, η οποία θα στεγάσει τα περιουσιακά στοιχεία της Alitalia, που αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς η Κυβέρνηση προχωρεί σχέδιο για την Εθνικοποίηση της Εταιρείας.

“Υπάρχουν μερικές καλές κατηγορίες διαρθρωτικών αλλαγών λόγω της πανδημίας κορωνοϊού”, δήλωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Oπως είπε η Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ευρώπη το 50% των εργαζομένων εργαζόταν εξ αποστάσεως. «Μόνο το 10% από αυτούς επιθυμεί να επιστρέψει στο γραφείο», πρόσθεσε.

«Η εργασία θα είναι διαφορετική και σε χώρες όπου τα μετρητά ήταν "βασιλιάς". Υπάρχει πλέον μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις ψηφιακές πληρωμές. Η ΕΚΤ εξετάζει πολύ σοβαρά το ψηφιακό ευρώ», σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ. Πρόσθεσε ωστόσο ότι το ψηφιακό ευρώ δεν πρέπει και δεν θα αντικαταστήσει με κανέναν τρόπο τα μετρητά, αλλά θα λειτουργήσει συμπληρωματικά.

Στις ευρωαγορές ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,72% στις 373 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,25% στις 6.001 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα 0,67% στις 13.138 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,66% στις 4.979 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει πτώση 3,1% στα 39,33 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός ενισχύεται οριακά 0,1% στα 1.926 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1809 από 1,1832 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v