Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Brexit και κρούσματα έριξαν τις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Ενισχύεται το ευρώ. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός.

Απώλειες στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και του Brexit.

Ειδικότερα, τα νέα κρούσματα αυξάνονται και πλέον έχουν ξεπεράσει τα 150.000 ημερησίως στην Ευρώπη, καθώς χώρες όπως η Ιταλία, η Ολλανδία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Πολωνία, η Ουκρανία, η Κύπρος και η Τσεχία καταγράφουν ρεκόρ.

Στην Ευρώπη αναλογεί πάνω από 17% των κρουσμάτων του ιού και το 22% των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 παγκοσμίως.

Τμήματα της Βρετανίας τέθηκαν σε lockdown, η Γαλλία επέβαλε απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, ενώ άλλες χώρες κλείνουν σχολεία, ακυρώνουν προγραμματισμένα χειρουργεία και στρατολογούν φοιτητές ιατρικής.

Αναφορικά με το Brexit, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θέλει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει σε σχετικά μικρές παραχωρήσεις στο θέμα του Brexit καθώς η πόρτα παραμένει μισάνοιχτη, αν όμως η ΕΕ δεν μετακινηθεί καθόλου, θα υπάρξει έξοδος χωρίς συμφωνία για το εμπόριο, δήλωσε σήμερα ένας Βρετανός υπουργός.

«Θα ήταν λογικό γι' αυτούς σ' αυτό το σημείο να κάνουν αυτά τα επιπλέον βήματα, για να έρθουν πιο κοντά σε μας στα ζητήματα που παραμένουν προς συζήτηση. Δεν το έχουν κάνει μέχρι τώρα και αυτό είναι απογοητευτικό», δήλωσε στο Sky News ο υπουργός Στέγασης Ρόμπερτ Τζένρικ.

«Και αν δεν είναι ικανοί να το κάνουν αυτό, τότε δεν θα είμαστε κι εμείς ικανοί να ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες με τον τρόπο που και οι δύο πλευρές πιστεύω ότι θα ήθελαν σ' αυτό το σημείο», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης σκοπεύουν να περάσουν πιο βαθιά στο κόκκινο από ποτέ άλλοτε φέτος, συγκεντρώνοντας δημοσιονομικά ελλείμματα κοντά στο 1 δισ. ευρώ, καθώς ξεκινούν να εφαρμόζονται επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης κορωνοϊού.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα σχέδια προϋπολογισμών που δημοσιεύθηκαν από τα κράτη-μέλη στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ότι το μπλοκ των 19 χωρών θα έχει συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα 976 δισ. ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 8,9% του ΑΕΠ φέτος.

Αυτό σημαίνει ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα στους προϋπολογισμούς της φετινής χρονιάς θα είναι σχεδόν 10 φορές πιο υψηλά από τα επίπεδα της περσινής χρονιάς και από τα επίπεδα των προβλέψεων της Επιτροπής για φέτος.

Στις ευρωαγορές ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,27% στις 366 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,59% στις 5.884 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 0,42% στις 12.854 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,14% στις 4.928 μονάδες.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, το χρηματιστήριο Euronext είχε διακόψει τις συναλλαγές του για τρεις ώρες λόγω τεχνικού προβλήματος.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει άνοδο 0,6% στα 41,10 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός ενισχύεται 0,1% στα 1.908 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,6% έναντι του δολαρίου στο 1,1784 από 1,1718 την προηγούμενη εβδομάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v