Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές

Επέστρεψαν οι αγοραστές στις ευρωαγορές μετά τις βαριές απώλειες της Πέμπτης. Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό. Ενισχύεται το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στο Brexit και στις εταιρικές και μακροοικονομικές ανακοινώσεις.

Ειδικότερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προετοιμασθεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση αρνήθηκε να διαπραγματευθεί σοβαρά και έτσι, αν οι Ευρωπαίοι δεν αλλάξουν πορεία, δεν θα υπάρξει συμφωνία.

«Εφθασα στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μία 1η Ιανουαρίου με ρυθμίσεις που παραπέμπουν περισσότερο στις εμπορικές σχέσεις με την Αυστραλία, οι οποίες βασίζονται στους κανόνες του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου», είπε ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με το Reuters.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Thyssenkrupp εκτοξεύτηκε άνω του 15% μετά από δημοσιεύματα ότι η Liberty Street θα καταθέσει προσφορά για την εξαγορά της.

Αντίστοιχα, η Daimler ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων κέρδη στο γ’ τρίμηνο μετά από έναν ισχυρό Σεπτέμβριο και καλύτερη της αναμενόμενης ανάκαμψη της βιομηχανίας.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μειώθηκε τον Σεπτέμβριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σε χαμηλό επίπεδο τεσσάρων ετών, κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών ενέργειας. Στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) έδειξαν ότι o πληθωρισμός υποχώρησε σε ετήσια βάση στο -0,3% από -0,2% τον Αύγουστο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat στις αρχές Οκτωβρίου.

Τα τρόφιμα και ο καπνός συνέβαλαν κατά 0,34 ποσοστιαίες μονάδες στον πληθωρισμό και οι υπηρεσίες κατά 0,24 μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, αλλά η πτώση των τιμών ενέργειας κατά 8,2% σε ετήσια βάση αφαίρεσε από αυτόν 0,81 ποσοστιαίες μονάδες. Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων, μειώθηκε στο 0,4% από 0,6% τον Αύγουστο.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι ο πληθωρισμός να διαμορφώνεται λίγο χαμηλότερα από το 2%.

Στις ευρωαγορές ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,29% στις 367 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,49% στις 5.919 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα 1,62% στις 12.908 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 2,03% στις 4.935 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει πτώση 0,3% στα 40,84 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός υποχωρεί 0,4% στα 1.901 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,2% έναντι του δολαρίου στο 1,1734 από 1,1709 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v