Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Το Λονδίνο ενισχύεται 0,4%. Pfizer και BioNTech δήλωσαν ότι σκοπεύουν να υποβάλουν σήμερα αίτηση για άδεια έκτακτης ανάγκης, που θα μπορούσε να επιτρέψει τη χρήση του εμβολίου τους κατά Covid-19 στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα.

Θετικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Θετικές κινήσεις στα πιο βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,3%, το Λονδίνο 0,4%, το Παρίσι 0,3%, η Μαδρίτη 0,5%, το Μιλάνο 0,7%.

Pfizer και BioNTech δήλωσαν ότι σκοπεύουν να υποβάλουν σήμερα Παρασκευή αίτηση για άδεια έκτακτης ανάγκης, που θα μπορούσε να επιτρέψει τη χρήση του εμβολίου τους κατά Covid-19 στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα.

Οπως θυμίζει το Bloomberg, η αμερικανική και η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία δήλωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η τελική ανάλυση δεδομένων κλινικών δοκιμών έδειξε ότι το εμβόλιο είναι 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της νόσου.

Η κατάθεση στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα μπορούσε να επιτρέψει τη χορήγηση του εμβολίου σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου στις ΗΠΑ από τα μέσα έως τα τέλη Δεκεμβρίου, ανέφεραν οι εταιρείες σε δήλωση.

«Δεν υπάρχει ακόμη λόγος ανησυχίας», δήλωσε καθησυχαστικά η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ μετά την τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφερόμενη στο βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το σχέδιο ανάκαμψης από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Η καγκελάριος, προεδρεύουσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το τρέχον εξάμηνο, απέφυγε να εξηγήσει πώς σκοπεύει να πείσει τις δύο χώρες να συμβιβαστούν, αναγνώρισε πάντως ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα μπορέσει την επόμενη εβδομάδα να ψηφίσει τον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο δανεισμός του Ηνωμένου Βασιλείου ανήλθε στο ρεκόρ των 214,9 δισ. λιρών ($286 δισ.) τους πρώτους επτά μήνες του οικονομικού έτους, υπογραμμίζοντας τις δύσκολες επιλογές που αντιμετωπίζει ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, καθώς προετοιμάζεται για μία σημαντική ανακοίνωση όσον αφορά τις δαπάνες την επόμενη εβδομάδα.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, τα στοιχεία έδειξαν την Παρασκευή ότι το έλλειμμα μόνο τον Οκτώβριο ανήλθε σε 22,3 δισ. λίρες, βάζοντας τη Βρετανία σε πορεία για έλλειμμα που πλησιάζει τα 400 δισ. λίρες για το 2020-21 συνολικά και το χρέος πάνω από το 100% του ΑΕΠ για πρώτη φορά από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, παράταση ορισμένων προγραμμάτων της Fed που χρησιμοποιήθηκαν για να μπορέσουν οι αγορές να επιβιώσουν στην αρχή της κρίσης του κορωνοϊού, αλλά τερματισμό αρκετών άλλων που λήγουν στο τέλος του έτους, επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το Reuters, σε επιστολή του προς τον επικεφαλής της Fed Jerome Powell, ο Steven Mnuchin ανέφερε πως τα 455 δισ. δολάρια που διατέθηκαν στο υπουργείο στο πλαίσιο της Πράξης CARE την άνοιξη, μεγάλο μέρος των οποίων μπήκαν στην άκρη για να στηριχθεί ο δανεισμός της Fed προς τις επιχειρήσεις, τις ΜΚΟ και τις τοπικές κυβερνήσεις, θα πρέπει να είναι διαθέσιμα για να τα ανακατανείμει το Κογκρέσο.

Την ίδια ώρα, στο μέτωπο της πανδημίας, στις ΗΠΑ καταγράφηκαν χθες Πέμπτη 2.239 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 200.146 κρούσματα του SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, που ανανεώνονται συνεχώς.

Στη χώρα που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του νέου κορονοϊού στον κόσμο σε απόλυτους αριθμούς ξεπεράστηκε μία ημέρα νωρίτερα το όριο των 250.000 νεκρών, ενώ οι μολύνσεις ξεπέρασαν τα 11 εκατομμύρια την Κυριακή, κατά τα στοιχεία της σχολής ιατρικής της Βαλτιμόρης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v