Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ελπίδες για τα εμβόλια στηρίζουν τις ευρωαγορές

Αισιοδοξία στα χρηματιστήρια με το βλέμμα στην αποτελεσματικότητα των υποψήφιων εμβολίων κατά της Covid-19. Η Φρανκφούρτη κερδίζει 1,1%, το Λονδίνο 0,3%, το Παρίσι 0,8%, η Μαδρίτη επίσης και το Μιλάνο κατά 1%.

Οι ελπίδες για τα εμβόλια στηρίζουν τις ευρωαγορές

Oι ελπίδες για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που αναπτύσσονται κατά του κορωνοϊού και η αισιοδοξία πως γρήγορα θα κυκλοφορήσουν στηρίζουν τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Pfizer-BioNTech υπέβαλαν την Παρασκευή στην αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων αίτηση για έγκριση του εμβολίου τους.

Παράλληλα, η ενδιάμεση ανάλυση κλινικών δοκιμών έδειξε ότι το εμβόλιο κορωνοϊού της βρετανικής φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca που αναπτύσσει μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει αποτελεσματικότητα κατά μέσο όρο 70% όσον αφορά την προστασία από την Covid-19.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές αγορές, με το βλέμμα των επενδυτών επίσης στην πανδημία. Η Νότια Κορέα ετοιμάζεται να επιβάλει πιο αυστηρούς κοινωνικούς περιορισμούς στην ευρύτερη περιοχή της Σεούλ.

Η Φρανκφούρτη κερδίζει 1,1%, το Λονδίνο 0,3%, το Παρίσι 0,8%, η Μαδρίτη επίσης και το Μιλάνο κατά 1%.

Το ευρωπαϊκό ΑΕΠ δεν θα επανέλθει στο επίπεδο όπου βρισκόταν το 2019 παρά το φθινόπωρο του 2022, εκτίμησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Φίλιπ Λέιν, προσθέτοντας ότι η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί τις προσεχείς εβδομάδες.

«Αυτό που θα παρακολουθούμε στενά είναι η κυκλοφορία του ιού, που αναπόφευκτα επηρεάζει τις συμπεριφορές των καταναλωτών, περισσότερο από τα περιοριστικά μέτρα (...). Το ερώτημα είναι πόσο θα διαρκέσει» η πανδημία του νέου κορωνοϊού, ανέλυσε ο ιρλανδός οικονομολόγος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos.

To rebalancing ενδέχεται να οδηγήσει σε έξοδο 300 δισ. δολάρια από τις παγκόσμιες μετοχές έως τα τέλη της χρονιάς, σύμφωνα με την JPMorgan Chase & Co.

Βουτιά έκανε τον Νοέμβριο η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, αφότου οι κυβερνήσεις προχώρησαν σε νέα lockdown και κοινωνικούς περιορισμούς για να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία ΡΜΙ της IHS Markit, ο σύνθετος δείκτης που περιλαμβάνει και τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες έφτασε στις 45,1 μονάδες -είναι το πιο χαμηλό των τελευταίων έξι μηνών. Εναν μήνα πριν ήταν στις 50,0 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v