Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη πτώση στις ευρωαγορές

Με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο οι διαπραγματεύσεις Ε.Ε.- Μεγάλης Βρετανίας. Υποχωρεί το ευρώ. Άνοδος για το πετρέλαιο.

Απώλειες κατέγραψαν οι ευρωαγορές καθώς προβληματίζουν οι εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Η Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ακόμα μερικές μόλις ώρες για να διαβούν το πολύ στενό μονοπάτι προς μία εμπορική συμφωνία του Brexit, η οποία θα αποτρέψει να επέλθει το πλέον ταραχώδες φινάλε στην κρίση του Brexit μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ.

Μια συμφωνία θα διασφαλίσει ότι το εμπόριο προϊόντων που αντιστοιχεί στο ήμισυ του ετήσιου εμπορίου ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, συνολικής αξίας σχεδόν ενός τρισ. δολαρίων, θα παραμείνει ελεύθερο από δασμούς και ποσοστώσεις μετά την 31η Δεκεμβρίου.

«Είναι η ώρα της αλήθειας», δήλωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες. «Υπάρχει μια πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας αλλά ο δρόμος είναι πολύ στενός».

Στο μεταξύ, απότομη πτώση έκανε το λιανεμπόριο στη Βρετανία τον περασμένο μήνα, όταν επιβλήθηκε lockdown τεσσάρων εβδομάδων στην Αγγλία και τα καταστήματα κατέβασαν ρολά.

Oπως μεταδίδει το Reuters, ο τζίρος υποχώρησε κατά 3,8% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τον Οκτώβριο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Απρίλιο, όταν είχε επιβληθεί το πρώτο lockdown. Το αποτέλεσμα ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Τον Οκτώβριο είχε ενισχυθεί κατά 1,3%.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,4% σε ετήσια βάση, μετά την άνοδο κατά 5,8% του Οκτωβρίου.

Παράλληλα, βελτιωμένη εμφανίζεται η διάθεση στις γερμανικές επιχειρήσεις τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

Ο δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος ανήλθε στις 92,1 μονάδες, από 90,7 που ήταν τον Νοέμβριο.

Την ίδια ώρα, η μέτρηση που αφορά την Τρέχουσα Οικονομική Αποτίμηση διαμορφώθηκε στις 91,3 μονάδες αυτόν τον μήνα, ενώ ο Δείκτης για τις Προσδοκίες βρίσκεται στο 92,8.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,35% στις 395 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,33% στις 6.529 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,27% στις 13.630 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,39% στις 5.527 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύεται 1,3% στα 48,99 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,1% στα 1.889 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,3% σε σχέση με το δολάριο στο 1,2239 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v