Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές

Στο βαθύ κόκκινο κινήθηκαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια με τους DAX 30 και CAC 40 να «βουλιάζουν» άνω του 2%. Ισχυρές πιέσεις στην τιμή του πετρελάιου.

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές καθώς ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός στη Μεγάλη Βρετανία προκαλεί έντονες ανησυχίες στους επενδυτές.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα προεδρεύσει σήμερα σε κατεπείγουσα συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της κρίσης γύρω από τον εφοδιασμό και τις εξαγωγές της Βρετανίας, μετά την απόφαση πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, να αναστείλουν όλες τις συνδέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο εξαιτίας του εντοπισμού καινούργιου στελέχους του νέου κορωνοϊού.

Στο μεταξύ, τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας υπό όρους του εμβολίου Comirnaty, που αναπτύχθηκε από την BioNTech και την Pfizer, για την πρόληψη της νόσου του κορωνοϊού (Covid-19), συστήνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), όπως αποφάσισε στη σημερινή συνεδρίασή του.

Η επιστημονική γνώμη του Οργανισμού ανοίγει τον δρόμο για την πρώτη άδεια κυκλοφορίας ενός εμβολίου Covid-19 στην ΕΕ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με όλες τις εγγυήσεις, τους ελέγχους και τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΜΑ.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 3,7 μονάδες τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα από την Κομισιόν.

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στο -13,9 από -17,6 τον Νοέμβριο.  Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο στις -16,8 μονάδες.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε κατά 3,4 μονάδες στο -15,3.

Επιπλέον, ανέκαμψε το βρετανικό λιανεμπόριο στη Βρετανία τον Δεκέμβριο, καθώς χαλάρωσαν οι περιορισμοί στα καταστήματα και οι καταναλωτές ψώνισαν τρόφιμα και άλλα απαραίτητα ενόψει Χριστουγέννων. Ωστόσο οι προοπτικές για τον Ιανουάριο είναι οι χειρότερες που έχουν καταγραφεί από το καλοκαίρι.

Οπως μεταδίδει το Reuters, η Ενωση Βρετανών Βιομηχάνων (CBI) ενημέρωσε ότι οι μηνιαίες πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν στο -3 τον Δεκέμβριο, από -25 τον Νοέμβριο, σημείο που είναι το υψηλότερο των τελευταίων τριών μηνών.

Οι προοπτικές όμως για τον Ιανουάριο είναι πολύ αρνητικές, με τον δείκτη στο -33.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 2,33% στις 386 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,73% στις 6.416 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 2,82% στις 13.246 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 2,46% στις 5.393 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «βουλιάζει» 4,5% στα 46,91 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,1% στα 1.886 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,2% σε σχέση με το δολάριο στο 1,2229 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v