Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός κοκκινίζει τις ευρωαγορές

Η Φρανκφούρτη χάνει 3%, το Λονδίνο 2,6%, το Παρίσι 3%. Βουτιά 5% για τις μετοχές τουριστικών εταιρειών. «Εκτός ελέγχου» το νέο στέλεχος του ιού, δήλωσε ο υπ. Υγείας της Βρετανίας. Κόβουν τη σύνδεση οι ευρωπαϊκές χώρες. Απώλειες για αργό, άλμα για ασήμι, χτύπημα για στερλίνα.

Ο μεταλλαγμένος κορωνοϊός κοκκινίζει τις ευρωαγορές

Κατηφορίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την πρώτη μέρα της εβδομάδας, με το βλέμμα στον μεταλλαγμένο κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο και τα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες κόβουν τη σύνδεση με τη Βρετανία.

Η Φρανκφούρτη χάνει 3%, το Λονδίνο 2,6%, το Παρίσι 3%, η Μαδρίτη 3,6%, το Μιλάνο 3,2%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται αρνητικά κατά 2,8% -οι μετοχές του τομέα τουρισμού κάνουν βουτιά 5%.

Η μετοχή της μητρικής εταιρείας της British Airways, IAG, βυθίζεται 13,5% στις πρώτες συναλλαγές και οδηγεί τις απώλειες των αεροπορικών και ταξιδιωτικών εταιρειών.  Η εταιρεία που δραστηριοποιείται στις κρουαζιέρες Carnival χάνει 8,8%, ενώ οι μετοχές των TUILufthansa και Rolls-Royce υποχωρούν πάνω από 7%.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ δήλωσε την Κυριακή πως το νέο στέλεχος του κορωνοϊού είναι «εκτός ελέγχου», προκειμένου να δικαιολογήσει την επιβολή της καραντίνας στο Λονδίνο και σε ένα τμήμα της Αγγλίας, η οποία θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, να διαρκέσει εωσότου τα εμβόλια καταστούν ευρύτερα διαθέσιμα. «Δυστυχώς, το νέο στέλεχος ήταν εκτός ελέγχου. Έπρεπε να ανακτήσουμε τον έλεγχο και ο μοναδικός τρόπος να το κάνουμε ήταν να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές», δήλωσε ο Χάνκοκ στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News.

Βουτιά για τις τιμές πετρελαίου στις συναλλαγές της Δευτέρας.Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 3,4%, στα 47,43 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ, με ίδια πτώση, διαμορφώνεται στα $50,48.

Αλμα 5,4% για το ασήμι, στα 27,18 δολάρια/ουγγιά, ανακάμπτοντας στο πιο υψηλό σημείο από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Και ο χρυσός κινείται ανοδικά, κατά 1%, στα 1,903 δολάρια/ουγγιά, που είναι και το πιο υψηλό από τις αρχές Νοεμβρίου. Η πλατίνα κερδίζει 1%, στα 1.053 δολάρια/ουγγιά και το παλλάδιο κινείται ανοδικά κατά 0,2%, στα $2.378.

Πλήγμα δέχεται η βρετανική λίρα τη Δευτέρα, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αντιμέτωπο με ανησυχίες και αβεβαιότητα και για την εμπορική συμφωνία του Brexit -αξιωματούχοι υποδηλώνουν ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε δύσκολο σημείο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v