Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,8%, το Λονδίνο χάνει 0,5%, το Παρίσι 1,1%, το Μιλάνο 2%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 0,9%. Στο επίκεντρο τα lockdown και η ευρωπαϊκή μεταποίηση. Πτώση 2% για τις μετοχές τουριστικών εταιρειών.

Στο κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Κατηφορίζουν οι πιο σημαντικές ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές την Παρασκευή, καθώς τα οικονομικά στοιχεία και οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την πανδημία κορωνοϊού βρίσκονται στο επίκεντρο των σημερινών συνεδριάσεων. 

Κατέβασε ταχύτητα η μεταποίηση στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο. Οπως ενημέρωσε η εταιρεία IHS Markit, τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) υποχώρησε στις 54,7 μονάδες, σε χαμηλό δύο μηνών. Και ο δείκτης μεταποιητικής παραγωγής κινήθηκε χαμηλότερα, φτάνοντας στις 54,5 μονάδες και σε χαμηλό επτά μηνών. 

Ο δείκτης που αφορά τη δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών προσγειώθηκε στις 45,0 μονάδες, σε χαμηλό δύο μηνών.Ο σύνθετος δείκτης που μετρά και μεταποίηση και υπηρεσίες υποχώρησε στις 47,5 μονάδες από 49,1 τον Δεκέμβριο, σε χαμηλό δύο μηνών επίσης.

Η Φρανκφούρτη υποχωρεί 0,8%, το Λονδίνο χάνει 0,5%, το Παρίσι 1,1%, το Μιλάνο 2%, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 0,9%. Οι μετοχές τουριστικών εταιρειών και αναψυχής χάνουν 2%, ενώ άλλοι οικονομικά ευαίσθητοι τομείς, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο υποχωρούν πάνω από 1,5%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε σταθερά τα επιτόκια την Πέμπτη, αλλά δήλωσε ότι είναι έτοιμη να δράσει. Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η πανδημία «εξακολουθεί να ενέχει σοβαρούς κινδύνους» για την οικονομία της ευρωζώνης.

Στο μέτωπο της πανδημίας, τη βούληση της ΕΕ να υπάρξει επιτάχυνση των εμβολιασμών τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης των ηγετών των κρατών-μελών για την πανδημία του νέου κορωνοϊού. 

Τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού, όπως και η ιχνηλάτηση των επαφών ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν. Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι η ΕΕ τάσσεται υπέρ των ανοιχτών συνόρων, αλλά απευθύνει ισχυρή σύσταση να αποφεύγονται τα μη απαραίτητα ταξίδια εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης.

Για lockdown μέχρι το καλοκαίρι ετοιμάζεται η Βρετανία. Ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ δεν επανέλαβαν προηγούμενες διαβεβαιώσεις για επιστροφή σε κανονικότητα μέχρι τον Απρίλιο, αν και το μαζικό πρόγραμμα εμβολιασμού συνεχίζει να επεκτείνεται έτσι ώστε να φτάσει στα 5 εκατομμύρια άτομα. Αντ’  αυτού, ενίσχυσαν τα μέτρα, εν μέσω ανησυχιών ότι πάρα πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να παραβιάζουν τους κανόνες, καθιστώντας πιο δύσκολο τον έλεγχο της εξάπλωσης της νόσου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v