Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές

Στο κόκκινο κινήθηκαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Στο επίκεντρο ο πληθωρισμός. Ισχυρές πιέσεις στο πετρέλαιο. Υποχωρεί το ευρώ.

Πτώση στις ευρωαγορές καθώς παραμένει στο προσκήνιο ο προβληματισμός των επενδυτών για τον πληθωρισμό στις αγορές.

Ειδικότερα, στο 1,6% επιταχύνθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Απρίλιο, από 1,3% τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας. Εναν χρόνο πριν ήταν 0,3%. Σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, διαμορφώθηκε στο 2,0%.

Οι τιμές Ενέργειας συνέβαλαν ξανά περισσότερο στον δείκτη, ενώ ακολούθησαν οι υπηρεσίες, τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός, καθώς και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά

Επιπλέον, υπερδιπλασιάστηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο, φτάνοντας στο 1,5% από 0,7% τον Μάρτιο. Ερευνα του Reuters έδειχνε ότι θα διαμορφωθεί στο 1,4%. Η άνοδος των τιμών Ενέργειας και της ένδυσης βοήθησαν να ενισχυθούν οι τιμές καταναλωτή.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές Ενέργειας και άλλων ευμετάβλητων προϊόντων, επιταχύνθηκε στο 1,3% σε ετήσια βάση.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναφέρει ότι ο πληθωρισμός στη Βρετανία θα υπερβεί τον στόχο του 2% και θα φτάσει το 2,5% στο τέλος του 2021.

Στο μεταξύ, «αυξημένους και άνισους χρηματοοικονομικούς κινδύνους αντιμετωπίζει η ευρωζώνη», προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την Τετάρτη.

Η πανδημία χτύπησε διάφορους οικονομικούς τομείς με διαφορετικούς βαθμούς σοβαρότητας και ταχύτητας, με τον τουρισμό και τη φιλοξενία να επηρεάζονται περισσότερο.

Οπως μεταδίδει το CNBC, στην τελευταία έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι αυτό το άνισο σοκ έχει κινδύνους για πολύ συγκεκριμένα κράτη και τμήματα της οικονομίας της ευρωζώνης.

Από πλευράς δεικτών, ο Stoxx 600 υποχώρησε 1,51% στις 436 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα 1,19% στις 6.950 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 1,77% στις 15.113 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,43% στις 6.262 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημειώνει «βουτιά» 3,9% στα 62,95 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός ενισχύεται 0,9% στα 1.885 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα μόλις 0,1% σε σχέση με το δολάριο στο 1,2219 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v