Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη άνοδος στις ευρωαγορές

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν τα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό. Υποχωρεί το ευρώ.

Άνοδος στις ευρωαγορές εν αναμονή της κατάθεσης του επικεφαλής της Fed Τζέρομ Πάουελ στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Mόνο περιορισμένο αντίκτυπο στην Ευρωζώνη θα έχει η επιτάχυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ» εκτίμησε νωρίτερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η πίεση μπορεί να μεταφερθεί "μέσω απευθείας καναλιών όπως τα εισαγόμενα προϊόντα από τις ΗΠΑ και μέσω αρκετών έμμεσων μηχανισμών στο εμπόριο", είπε μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εκτίμησε ότι ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό της ευρωζώνης "αναμένεται να είναι μέτριος".

"Οι πιέσεις στις τιμές αναμένεται να ενισχυθούν κάπως φέτος λόγω των προσωρινών περιορισμών στην προσφορά και της ανάκαμψης στην εγχώρια ζήτηση, αλλά αναμένεται να παραμένουν ασθενείς", σημείωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ.

Παράλληλα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε 1,8 μονάδες τον Ιούνιο, σε σχέση με τον Μάιο. Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ανήλθε στο -3,3 αυτόν τον μήνα, από -5,1% τον Μάιο. Το επίπεδο αυτό είναι πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ότι θα ανέλθει στο -3.

Στις ευρωαγορές ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,26% στις 456 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,39% στις 7.090 μονάδες, ο DAX 30 κινήθηκε υψηλότερα 0,21% στις 15.636 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 0,14% στις 6.611 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί 0,7% στα 73,10 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,1% στα 1.775 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,1910.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v