Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωαγορές

Στο 3% ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη. Ο πιο ήπιος πληθωρισμός των ΗΠΑ, αλλά και οι αδύναμες λιανικές πωλήσεις της Κίνας έχουν ρίξει τους επενδυτές τις τελευταίες ημέρες. Τον στόχο του 2% στον πληθωρισμό αναμένει η ΕΚΤ ότι θα πιάσει η ευρωζώνη έως το 2025.

Αρνητικό γύρισμα στις ευρωαγορές

Χαμηλότερα κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή, παρά τη θετική έναρξη συνεδριάσεων. H Φρανκφούρτη χάνει 0,2%, το Λονδίνο επίσης, το Παρίσι υποχωρεί 0,1%, το Μιλάνο 0,3% και ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται 0,1% αρνητικά.

Στο μέτωπο των δεδομένων, στο 3% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τη Eurostat. Τον Ιούλιο ήταν 2,2% και έναν χρόνο πριν ήταν -0,2%. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση διαμορφώθηκε στο 3,2%.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά πληθωρισμού παρατηρήθηκαν στη Μάλτα (0,4%), την Ελλάδα (1,2%) και την Πορτογαλία (1,3%), ενώ από την άλλη πλευρά, τα μεγαλύτερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία -όλες είχαν 5,0%.

Κατά 0,9% υποχώρησε ο τζίρος στο λιανεμπόριο της Βρετανίας τον Αύγουστο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τη βρετανική Στατιστική Υπηρεσία. Ωστόσο, το αποτέλεσμα ήταν υψηλότερο κατά 4,6% σε σύγκριση με το σημείο που ήταν προ πανδημίας, τον Φεβρουάριο του 2020. Την ίδια ώρα, οι διαδικτυακές πωλήσεις ενισχύθηκαν 27,7% τον Αύγουστο, από 27,1% τον Ιούλιο.

Η ΕΚΤ περιμένει ότι θα πετύχει τον άπιαστο έως σήμερα στόχο για πληθωρισμό 2% έως το 2025, σύμφωνα με αδημοσίευτα εσωτερικά μοντέλα τα οποία υπονοούν ότι μπορεί να υπάρξει αύξηση επιτοκίων σε λίγο περισσότερο από δυο χρόνια, πριν από το τέλος του 2023 αποκαλύπτουν οι Financial Times. Θα έρθει δηλαδή τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα απ’ όσο υπολογίζουν οι αναλυτές.

Οι επενδυτές διεθνώς τις τελευταίες ημέρες αντέδρασαν στα πιο ήπια στοιχεία πληθωρισμού των ΗΠΑ, τα οποία έριξαν τις προσδοκίες για επικείμενη μείωση των αγορών περιουσιακών στοιχείων από την Federal Reserve. Το κλίμα επηρεάστηκε και τα αδύναμα στοιχεία λιανικών πωλήσεων της Κίνας, γεγονός που υποδηλώνει επιβράδυνση της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v