Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιορίζονται τα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Με όλες τις ψήφους να έχουν καταμετρηθεί από τις εφορευτικές επιτροπές, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αναδεικνύονται νικητές των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στη Γερμανία.

Περιορίζονται τα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές τη Δευτέρα, με τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών στο επίκεντρο των επενδυτών. Τα κέρδη ωστόσο περιορίζονται τις μεσημεριανές ώρες - η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,4%, το Λονδίνο παραμένει σταθερό, το Παρίσι κερδίζει 0,3%, όπως και το Μιλάνο, ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,2%. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ χάνει ,1% και αλλάζει χέρια στο 1,17 δολάριο.

Οι παρατηρητές της αγοράς σημειώνουν ότι η αδύναμη εμφάνιση για το γερμανικό ακροαριστερό κόμμα Die Linke, σημαίνει ότι αποκλείεται πλέον ο πλήρης αριστερός συνασπισμός στη Bundestag.

Με όλες τις ψήφους να έχουν καταμετρηθεί από τις εφορευτικές επιτροπές, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αναδεικνύονται νικητές των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στη Γερμανία, μπροστά από τη συντηρητική παράταξη της απερχόμενης καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, τη Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU), σύμφωνα με τον ιστότοπο της εθνικής εκλογικής επιτροπής.

Το SPD συγκεντρώνει το 25,7% των ψήφων, το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει εδώ και πολλά χρόνια, ενώ τα CDU/CSU έλαβαν 24,1% (–8,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές), σημείωσαν με άλλα λόγια τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία τους, έπειτα από 16 χρόνια στην κυβέρνηση.

Οι Πράσινοι καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό από ιδρύσεως του κόμματος, εξασφαλίζουν το 14,8% των ψήφων και αναδεικνύονται σε τρίτη δύναμη της Μπούντεσταγκ, της ομοσπονδιακής κάτω Βουλής.

Το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) βελτιώνει τη θέση του, συγκεντρώνοντας το 11,5% των ψήφων. Το ξενοφοβικό, ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) πέφτει από την τρίτη στην πέμπτη θέση, με το 10,3% των ψήφων. Το κόμμα Η Αριστερά πέφτει στο 4,9%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v