Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψαν οι πωλητές στις ευρωαγορές

Πτώση στις ευρωαγορές μετά την άνοδο της Δευτέρας. Ενισχύεται το ευρώ. Σε ανοδική τροχιά πετρέλαιο και χρυσός.

Απώλειες στις ευρωαγορές με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στην επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ και στην ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στο τέλος της εβδομάδας.

O ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,28% στις 442 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,12% στις 7.598 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,66% στις 14.556 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 0,74% στις 6.500 μονάδες.

Στο μεταξύ, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ευρωζώνη κατέγραψε μικρή ανάκαμψη τον Ιούνιο, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έρευνα του ερευνητικού οργανισμού Sentix που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε κατά 7 μονάδες από -22,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα σε -15,8 μονάδες τον Ιούνιο του 2022.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης της τρέχουσας κατάστασης έχασε 3,2 μονάδες κι έφτασε στις -7,3, ενώ ο δείκτης προσδοκιών διαμορφώθηκε στις -24 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο κατά 9,8 σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα.

Παράλληλα, πτώση 2,7% σημείωσαν τον Απρίλιο οι νέες εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Οπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, Destatis, σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν κατά 6,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Στο πολιτικό μέτωπο, τελικά μένει στη θέση του πρωθυπουργού ο Μπόρις Τζόνσον μετά την ψηφοφορία στην πρόταση μομφής εναντίον του. Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν δείχνουν ότι 211 βουλευτές ψήφισαν υπέρ του και 148 εναντίον του.

Παρότι κέρδισε τη μάχη, ο βρετανός πρωθυπουργός βγαίνει «πληγωμένος», καθώς ο αριθμός όσων ψήφισαν υπέρ της πρότασης μορφής υπερβαίνει τις προβλέψεις. Ουσιαστικά οι Τορις βγαίνουν από τη διαδικασία σοβαρά διχασμένοι.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή WTI κινείται υψηλότερα 0,6% στα 119.26 δολ, και η τιμή του χρυσού ενισχύεται 0,5% στα 1,853 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει άνοδο 0,1% έναντι του δολαρίου στο 1,0702 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v