Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά οι ευρωαγορές μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Η Φρανφκούρτη ενισχύεται 0,5%, το Λονδίνο 0,3%, το Παρίσι 0,4%, η Μαδρίτη επίσης ενώ το Μιλάνο κατά 0,6%.

Θετικά οι ευρωαγορές μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Οι ευρωπαϊκές αγορές ετοιμάζονται για μια ελαφρώς αρνητική μέρα, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν τα εταιρικά κέρδη και προσπαθούν να αξιολογήσουν την πορεία της νομισματικής πολιτικής.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την Πέμπτη αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, προχωρώντας στην πρώτη άνοδο εδώ και 11 χρόνια, καθώς οι ανησυχίες για τον εκρηκτικό πληθωρισμό αντιστάθμισαν τους φόβους για επιβράδυνση της ανάπτυξης που προκλήθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ΕΚΤ εισήγαγε επίσης το Transmission Protection Instrument (TPI), ένα σχέδιο προστασίας των ομολόγων που έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει το κόστος δανεισμού σε ολόκληρη την περιοχή και να περιορίσει τον κατακερματισμό για τις υπερχρεωμένες χώρες της Νότιας Ευρώπης.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν ελαφρώς ανοδικά την Πέμπτη μετά την απόφαση, και το ευρώ κινήθηκε ανοδικά μετά από μια αταλάντευτη ημέρα διαπραγμάτευσης.

Οι μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού ήταν μικτές την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν την ελαφρά άνοδο του ιαπωνικού πληθωρισμού τον Ιούνιο, αφού η Τράπεζα της Ιαπωνίας διατήρησε τα επιτόκια σε αναμονή σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα την Πέμπτη.

Στο μέτωπο των δεδομένων στην Ευρώπη, η εμπιστοσύνη των βρετανών καταναλωτών παρέμεινε σε ιστορικό χαμηλό τον Ιούλιο, καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός και τα επιτόκια συνέχισαν να επιβαρύνουν το κλίμα, σύμφωνα με μηνιαίο δείκτη της εταιρείας ερευνών αγοράς GfK. Ο δείκτης διατηρήθηκε στο -41 τον Ιούλιο, σε ευθυγράμμιση με το χαμηλό 48 ετών του Ιουνίου και παραμένοντας κάτω από τα επίπεδα που είχαν προηγουμένως παρατηρηθεί πριν από την ύφεση.

Το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε την Πέμπτη ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί απότομα το επόμενο έτος καθώς αυξάνονται οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι. Το υπουργείο βλέπει τώρα την ανάπτυξη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να επιβραδύνεται από 2,5% το 2022 σε 1,4% το 2023.

Η πολιτική αβεβαιότητα της Ιταλίας δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, με τις πρόωρες εθνικές εκλογές να έχουν προγραμματιστεί τώρα για τις 25 Σεπτεμβρίου μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι και την κατάρρευση της κυβέρνησης συνασπισμού του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v