Φόβοι για ύφεση ρίχνουν τις ευρωαγορές

Θα χρειαστεί μεγαλύτερη «θυσία» για να μετριαστεί ο πληθωρισμός από ό,τι σε προηγούμενες περιόδους σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΚΤ. Ισχυρές πιέσεις στα ευρωομόλογα, πρώτη φορά από το 2015 το δολάριο σκαρφαλώνει στα 139 γεν.

Φόβοι για ύφεση ρίχνουν τις ευρωαγορές

Καθοδικά κινούνται οι πιο σημαντικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις τελευταίες δηλώσεις αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας στο Jackson Hole Economic Symposium, οι οποίες δημιούργησαν ανησυχίες για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας.

Η Φρανκφούρτη χάνει 1,4%, το Παρίσι 1,7%, η Μαδρίτη 1,3% και το Μιλάνο 1%. Κλειστό το χρηματιστήριο στο Λονδίνο λόγω αργίας.

Θα χρειαστεί μεγαλύτερη «θυσία» για να μετριαστεί ο πληθωρισμός από ό,τι σε προηγούμενες περιόδους σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που προειδοποίησαν ότι η αύξηση των τιμών κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο εάν δεν ληφθούν δυναμικά μέτρα.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Isabel Schnabel, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, και ο François Villeroy de Galhau, διοικητής της Banque de France, δήλωσαν το Σάββατο ότι η ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει αυστηρή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Villeroy είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει «καμία αμφιβολία» για την προθυμία της τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια πέρα από το λεγόμενο ουδέτερο επιτόκιο, ένα επίπεδο που ούτε βοηθά ούτε περιορίζει την ανάπτυξη. Εκτίμησε ότι αυτό το ποσοστό είναι μεταξύ 1 και 2%. Ο Villeroy είπε ότι θα μπορούσε να φτάσει σε αυτό το επίπεδο «πριν από το τέλος του έτους», προσθέτοντας: «Η βούλησή μας και η ικανότητά μας να εκπληρώσουμε την εντολή μας είναι άνευ όρων».

Στο επίκεντρο και η ομιλία του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ στο Jackson Hole την Παρασκευή. Εκεί, προειδοποίησε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα προκαλέσει «κάποιο πόνο» στην οικονομία των ΗΠΑ, λέγοντας ότι τα υψηλότερα επιτόκια πιθανότατα θα διατηρηθούν «για κάποιο χρονικό διάστημα».

Πρώτη φορά από το 2015 το δολάριο σκαρφαλώνει στα 139 γεν (+0,8%). Δέκα μονάδες βάσης υψηλότερα η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, στο 1,49%. Κατά 14 μονάδες βάσης ενισχύεται η απόδοση του 10ετούς ιταλικού, στο 3,82%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό κινείται ανοδικά κατά 0,5%, στα 93 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ κατά 0,3%, στα $101.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v