Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά οι ευρωαγορές, την οικονομία αξιολογούν οι επενδυτές

H Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,6%, το Λονδίνο 0,9%, το Παρίσι 0,4%, το Μιλάνο 0,6%.

Ανοδικά οι ευρωαγορές, την οικονομία αξιολογούν οι επενδυτές

Θετικά κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές στην περιοχή φαίνεται να αψηφούν τις ανησυχίες των ομολόγων τους σε ΗΠΑ και Ασία-Ειρηνικό σχετικά με την αυστηροποίηση των περιορισμών Covid από την Κίνα, που συνεχίζουν να πιέζουν την παραγωγή.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τα οικονομικά δεδομένα και να αξιολογούν πώς θα μπορούσαν να επηρεάσουν την τροχιά της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες.

Οι παγκόσμιοι επενδυτές έχουν πάρει λίγη στήριξη από τις πρόσφατες, χαμηλότερα από τις αναμενόμενα στοιχεία του πληθωρισμού καταναλωτών και χονδρικής στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας στοιχήματα ότι η Federal Reserve θα πρέπει να επιβραδύνει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Morgan Stanley στις ΗΠΑ, Μάικ Γουίλσον, δήλωσε ότι αναμένει μια «αρκετά απότομη πτώση του πληθωρισμού» και προβλέπει πότε θα μπορούσε να συμβεί αυτό.

Ωστόσο, είπε ότι υπάρχουν δύο τομείς που αποτελούν εξαιρέσεις, όπου ο πληθωρισμός θα μπορούσε να είναι «πιο επίμονος».

Πόνο και νέα μεγάλη αύξηση επιτοκίων ζητάει μέλος της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να διατηρήσει τον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της για να πείσει το κοινό ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι «σοβαροί» σχετικά με την συγκράτηση του πληθωρισμού, δήλωσε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Robert Holzmann, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, υποστήριξε μια τρίτη διαδοχική αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες στην επόμενη συνεδρίαση καθορισμού των επιτοκίων στα μέσα Δεκεμβρίου. Η κίνηση θα αυξήσει το κόστος δανεισμού αναφοράς στο 2,25%.

Ανεβάζει τον φόρο στα υπερκέρδη ενέργειας η Ιταλία

Η Ιταλία ενέκρινε προϋπολογισμό 35 δισεκατομμυρίων ευρώ για το επόμενο έτος, ο οποίος σχεδιάζει να αυξήσει έναν έκτακτο φόρο στα πρόσθετα κέρδη που έχουν οι εταιρείες ενέργειας, προκειμένου να επεκταθεί η ενεργειακή βοήθεια σε οικογένειες και επιχειρήσεις.

Συννεφιά στην αγορά crypto

Κάτω από τις 16.000 δολάρια διατηρείται το Bitcoin, αφού ξεπέρασε το συγκεκριμένο όριο για πρώτη φορά σε δύο χρόνια εν μέσω περαιτέρω ενδείξεων στον όμιλο υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων Genesis Trading.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, το Bitcoin υποχωρεί 2,7% τις τελευταίες 24 ώρες, φτάνοντας στις 15.700 δολάρια, ανεβάζοντας τις απώλειές του τις τελευταίες επτά ημέρες στο 4,9%.To Ether, το δεύτερο μεγαλύτερο νόμισμα με βάση την κεφαλαιοποίηση, χάνει 3,3% και φτάνει στα 1.088 δολάρια, σύμφωνα με το CoinDesk.

Πώς κινούνται εμπορεύματα και ισοτιμίες

Κέρδη καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, με το μπρεντ να ενισχύεται 1%, στα 88 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ κατά 0,3% ανοδικά κινείται η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, στα 116,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Στην αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς Bund ενισχύεται τρεις μονάδες βάσης, στο 2,01% ενώ του αντίστοιχου γαλλικού με ίδια κίνηση βρίσκεται στο 2,49%. Τρεις μονάδες βάσης ανοδικά και η απόδοση του 10ετούς βρετανικού, στο 3,21%.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v