Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επενδυτική ευφορία έφερε στις ευρωαγορές ο... πληθωρισμός

Την καλύτερη εβδομαδιαία επίδοση από τα μέσα Νοεμβρίου σημείωσαν οι ευρωαγορές, βοηθούντος του ηπιότερου πληθωρισμού στην ευρωζώνη αλλά και της ελεγχόμενης αύξησης στις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Άνοδος 1,16% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600.

Επενδυτική ευφορία έφερε στις ευρωαγορές ο... πληθωρισμός

Στο «πράσινο» με άνεση έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτικές κινήσεις απορρόφησαν τόσο τα βασικά στοιχεία για επιβράδυνση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη όσο και την αισιόδοξη έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 1,16%, σημειώνοντας εβδομαδιαία άνοδο 3,4%, δηλαδή την καλύτερη επίδοσή του από τα μέσα Νοεμβρίου.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε 0,87%, στη Φρανκφούρτη ο DAX ανέβηκε 1.20%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σκαρφάλωσε 1,47%. Στο Μιλάνο ο FTSE MIB ανέβηκε 1,40%, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 κατέγραψε άνοδο 1,09%.

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Δεκέμβριο. Ο ετήσιος βασικός πληθωρισμός, που περιλαμβάνει το κόστος τροφίμων και ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 9,2%, σύμφωνα με την Eurostat.

Οι επενδυτές μπορεί να ελπίζουν ότι η πτώση του πληθωρισμού θα ανοίξει τον δρόμο ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μετριάσει τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, περιορίζοντας την οικονομική οδύνη στη γηραιά ήπειρο. Ωστόσο, οι αναλυτές δεν περιμένουν ακόμη στροφή από την ΕΚΤ. Αναλυτές εκτιμούν ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι απίθανο να μετριάσουν τον ζήλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αυξήσεις επιτοκίων. 

Οι μετοχές έλαβαν ώθηση ωστόσο κατά τις απογευματινές συναλλαγές, όταν η έκθεση για τη μισθοδοσία στις ΗΠΑ έδειξε επιβράδυνση της αύξησης και ταυτόχρονα η Wall Street πήρε επίσης μπροστά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v