Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρή άνοδος στις ευρωαγορές μετά την ΕΚΤ

Ράλι σημείωσαν τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Στο επίκεντρο οι αποφάσεις της ΕΚΤ. Υποχωρεί το ευρώ.

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης και αναμένει ότι θα τα αυξήσει περαιτέρω. Λόγω των πιέσεων σε σχέση με τον υποκείμενο πληθωρισμό, το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης ακόμα στην επόμενη συνεδρίασή του για τη νομισματική πολιτική τον Μάρτιο και στη συνέχεια θα αξιολογήσει την πορεία που θα ακολουθήσει η νομισματική του πολιτική.

«To Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει τις σημαντικές αυξήσεις επιτοκίων σε σταθερό ρυθμό και τη διατήρησή τους σε επίπεδα αρκούντως περιοριστικά, για να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%», διαμήνυσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνέντευξη Τύπου.

Επιπλέον, η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) αύξησε τα επιτόκια για 10η διαδοχική φορά την Πέμπτη, αλλά δεν επανέλαβε τη δέσμευσή της να συνεχίσει να τα αυξάνει «δυναμικά», εάν χρειάζεται και είπε ότι ο πληθωρισμός είχε πιθανώς κορυφωθεί.

Στο εταιρικό μέτωπο, κέρδη ρεκόρ ανακοίνωσε ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός Shell, ενισχυμένος από την άνοδο των τιμών των ορυκτών καυσίμων και την ισχυρή ζήτηση μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι.

Η Shell ανέφερε προσαρμοσμένα κέρδη 39,9 δισ. δολαρίων για το 2022. Αυτό ξεπερνά άνετα τα 28,4 δισ. δολάρια που είχε το 2008 το οποίο ήταν το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ της εταιρείας. Είναι επίσης υπερδιπλάσιο από τα κέρδη της εταιρείας για ολόκληρο το έτος 2021, ύψους 19,29 δισ. δολαρίων.

Παράλληλα, ισχυρά αποτελέσματα 2022 ανακοίνωσε και η Deutsche Bank καθώς τα έσοδα και τα κέρδη αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών. Για όλη τη χρονιά, τα καθαρά κέρδη της υπερδιπλασιάστηκαν στα 5,7 δισ. ευρώ, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών κατά περισσότερο από 1 δισ. ευρώ.

Στις ευρωαγορές, ο δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 1,35% στις 459 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,79% στις 7.820 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 2,16% στις 15.509 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,26% στις 7.166 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, τo αργό WTI ενισχύεται 0,1% στα 76,44 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,6% στα 1.931 δολ./oz.

Παράλληλα, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,7% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0917 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v