Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά οι ευρωαγορές με το επίκεντρο σε ΕΚΤ και Fed

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 1,5%, το Λονδνίνο 0,8%, το Παρίσι 0,5%, η Μαδρίτη 1,8% και το ΜΙλάνο 1,1%. Το επίκεντρο στη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια.

Θετικά οι ευρωαγορές με το επίκεντρο σε ΕΚΤ και Fed

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές οδεύουν, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν την τελευταία κίνηση της ΕΚΤ και της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης και αναμένει ότι θα τα αυξήσει περαιτέρω. Λόγω των πιέσεων σε σχέση με τον υποκείμενο πληθωρισμό, το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης ακόμα στην επόμενη συνεδρίασή του για τη νομισματική πολιτική τον Μάρτιο και στη συνέχεια θα αξιολογήσει την πορεία που θα ακολουθήσει η νομισματική του πολιτική.

Η Fed αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη και έδωσε ελάχιστες ενδείξεις ότι πλησιάζει στο τέλος αυτού του κύκλου αυξήσεων. Η κίνηση σηματοδότησε την όγδοη άνοδο σε μια διαδικασία που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022.

Η Fed θέλει οι αυξήσεις των επιτοκίων να μειώσουν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, ο οποίος, παρά τις πρόσφατες ενδείξεις επιβράδυνσης, εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

 

Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες των αναλυτών η Deutsche Bank το τέταρτο τρίμηνο, αλλά παρόλα αυτά ανέφερε ισχυρά αποτελέσματα για το 2022.

Oπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα έσοδα και τα κέρδη για ολόκληρη τη χρονιά ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 ετών, καθώς η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας στηρίχθηκε από την αύξηση των επιτοκίων και τη μεταβλητότητα στην αγορά που ενίσχυσαν το τμήμα συναλλαγών σταθερού εισοδήματος.

Σχέδια για  περαιτέρω έλεγχο των δαπανών της Meta παρουσίασε ο Μαρκ Ζάκενμπεργκ, χαρακτηρίζοντας τη χρονιά «έτος αποτελεσματικότητας» για την εταιρεία social media. Οι μετοχές της εκτινάσσονται 20% με οδηγό τις καλύτερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις, τo guidance για λιγότερα έξοδα και την επαναγορά μετοχών ύψους 40 δισ. δολαρίων.

Οι απώλειες για τις μετοχές του ομίλου Adani έφθασαν τα 100 δισ. δολάρια σήμερα Πέμπτη, αφού η ναυαρχίδα εταιρεία του ομίλου ακύρωσε την πώληση μετοχών 2,4 δισ. δολαρίων, λέγοντας ότι δεν θα ήταν «ηθικά σωστό» να προχωρήσει λόγω της βαριάς απώλειας στις μετοχές.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v