Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Deutsche Bank έριξε στο κόκκινο τις ευρωαγορές

Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να ρευστοποιούν τραπεζικές μετοχές. «Βουτιά» 8,5% για την Deutsche Bank. Πιέσεις σε πετρέλαιο και χρυσό. Υποχωρεί το ευρώ.

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωαγορές με την Deutsche Bank να βρίσκεται στο επίκεντρο των τραπεζικών αναταράξεων στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, οι μετοχές της Deutsche Bank «βούλιαξαν» 8,5% καθώς τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου πτώχευσής (CDS) της τράπεζας αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που δημιουργήθηκαν το 2019.

Αντίστοιχα, οι μετοχές της Société Générale κατηφόρισαν 6,1%, της BNP Paribas 5,2% και της UBS 1,2%.

Υπενθυμίζεται, ότι η έκτακτη διάσωση της Credit Suisse το περασμένο Σαββατοκύριακο έχει συγκλονίσει τους επενδυτές και έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ευρύτερη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

«Η κατάσταση δεν θα λυθεί με παρηγορητικά λόγια, αλλά θα μετριαστεί μόνο με συγκεκριμένα στοιχεία και αριθμούς», δήλωσε ο Andreas Lipkow, στρατηγικός αναλυτής της Comdirect Bank. Απαιτείται επομένως υπομονή και τα επόμενα τριμηνιαία στοιχεία από τις τράπεζες θα εξεταστούν με προσοχή».

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 1,37 % στις 440 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,26% στις 7.405 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 1,66% στις 14.957 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 1,74% στις 7.015 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης «βούλιαξε» 3,8%.

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι ο τραπεζικός τομέας στην ευρωζώνη είναι ανθεκτικός και έχει ισχυρή κεφαλαιοποίηση και ρευστότητα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κα Λαγκάρντ ανέφερε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι οι τελευταίες εξελίξεις υπενθυμίζουν πόσο σημαντικό είναι να βελτιώνονται διαρκώς τα ρυθμιστικά και εποπτικά πρότυπα.

H ίδια διαμήνυσε στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, ενώ πρέπει να γίνουν περαιτέρω βήματα για τη δημιουργία μιας πραγματικής κεφαλαιακής ένωσης.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, αναπάντεχο γκάζι πάτησε η επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλη την ευρωζώνη αυτόν τον μήνα καθώς οι καταναλωτές ξόδεψαν χρήματα στις υπηρεσίες, αλλά η αποδυνάμωση της ζήτησης για μεταποιημένα αγαθά βάθυνε την ύφεση στον κλάδο των εργοστασίων, σύμφωνα με έρευνα.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο προκαταρκτικός Σύνθετος Δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) της S&P Global, που θεωρείται καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, ανήλθε σε υψηλό 10 μηνών, στις 54,1 μονάδες τον Μάρτιο από τις 52,0 του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Παρασκευής.

Στην αγορά εμπορευμάτων, τo αργό WTI υποχωρεί 1,4% στα 69,07 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός σημειώνει πτώση 0,4% στα 1.988 δολ./oz.

Παράλληλα, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 0,6% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0762 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v