Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προσεκτική άνοδος στις ευρωαγορές περιμένοντας τον Πάουελ

Η Φρανκφούρτη κινείται ανοδικά κατά 0,5%, το Λονδίνο σταθερό, το Παρίσι θετικά κατά 0,3%, η Μαδρίτη και το Μιλάνο κατά 0,2%. Η μετοχή της Credit Suisse χάνει 2,3%. O τραπεζικός δείκτης ενισχύεται 1,6%. Σήμερα η απόφαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ για τα επιτόκια. Κέρδη για τη στερλίνα.

Προσεκτική άνοδος στις ευρωαγορές περιμένοντας τον Πάουελ

Ηπια θετικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές σε όλο τον κόσμο να επικεντρώνονται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς ολοκληρώνει τη διήμερη συνεδρίασή της και ετοιμάζεται να ανακοινώσει την απόφασή της για τα επιτόκια.

Η Φρανκφούρτη κινείται ανοδικά κατά 0,5%, το Λονδίνο σταθερό, το Παρίσι θετικά κατά 0,3%, η Μαδρίτη και το Μιλάνο κατά 0,2%. O τραπεζικός δείκτης ενισχύεται 1,6%. Η μετοχή της Credit Suisse χάνει 2,3%. Η μετοχή της UBS υποχωρεί 0,3%. 

Η Fed καλείται να λάβει σήμερα μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις από τότε που ξεκίνησε την εκστρατεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, καθώς εξετάζει εάν θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων -κατά 25 μονάδες βάσης ή αν θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα-, χωρίς να γνωρίζει εάν θα λειτουργήσουν μακροπρόθεσμα οι προσπάθειες για τη στήριξη του τραπεζικού τομέα.

Το δίλημμα έρχεται καθώς οι παγκόσμιες εποπτικές αρχές κινήθηκαν τάχιστα για να παράσχουν στήριξη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank, με τη Fed να προσφέρει διευκόλυνση στην τραπεζική χρηματοδότηση και την ελβετική κυβέρνηση να μεσολαβεί για την εξαγορά της παραπαίουσας Credit Suisse από την UBS.

Ενα συστημικό πιστωτικό γεγονός έχει αντικαταστήσει τον επίμονο πληθωρισμό ως τον βασικό κίνδυνο για τις αγορές για τους όλο και πιο απαισιόδοξους επενδυτές, σύμφωνα με την τελευταία παγκόσμια έρευνα της Bank of America σε διαχειριστές κεφαλαίων.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η πιο πιθανή πηγή ενός πιστωτικού γεγονότος είναι η σκιώδης τραπεζική των ΗΠΑ, ακολουθούμενη από το αμερικανικό εταιρικό χρέος και τα ακίνητα ανεπτυγμένης αγοράς, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οποία έγινε σε 212 διαχειριστές κεφαλαίων με 548 δισ. δολάρια υπό διαχείριση. Ένα πιστωτικό γεγονός επιλέχθηκε από το 31% των συμμετεχόντων ως η μεγαλύτερη απειλή.

Στο μέτωπο των ευρωπαϊκών δεδομένων, γκάζι πάτησε ο πληθωρισμός στη Βρετανία, σκαρφαλώνοντας στο 10,4% τον Φεβρουάριο από 10,1% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύθηκαν σήμερα Τετάρτη.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα κατέβαζε ταχύτητα στο 9,9% τον Φεβρουάριο, απομακρυνόμενος ακόμη περισσότερο από το υψηλό 41 ετών του Οκτωβρίου του 11,1%. Η στερλίνα ενισχύεται 0,6%, στο 1,228 δολάριο, καθώς οι επενδυτές αναμένουν ότι θα αυξηθεί η πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό κινείται αρνητικά κατά 20 σεντς, στα $69,48 ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με ίδια κίνηση βρίσκεται στα $75.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v