Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστρέφει η ψυχραιμία στις ευρωαγορές, ράλι 4,7% στον τραπεζικό δείκτη

Καταλαγιάζει η νευρικότητα μετά την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS. Ο DAX ενισχύεται 1,7%. Νέο σχέδιο για τη First Republic. Υποχωρεί ο χρυσός. Θετικά γύρισαν οι τιμές πετρελαίου. Ξεκινά η συνεδρίαση της Fed.

Επιστρέφει η ψυχραιμία στις ευρωαγορές, ράλι 4,7% στον τραπεζικό δείκτη

Θετικά κινούνται τα πιο μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς τα νεύρα των επενδυτών καταλαγιάζουν μετά την εξαγορά της Credit Suisse από τη UBS.

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 1,7%, το Λονδίνο 1,6%, το Παρίσι 1,7%, η Μαδρίτη 2,7% και το Μιλάνο 2,5%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 1,6% ενώ ο τραπεζικός  καταγράφει άνοδο 4,7%. Η μετοχή της Credit Suisse γυρίζει θετικά (+1,5%) ενώ αλμα 7,7% καταγράφει η μετοχή της UBS. Ανοδικά τα futures της Wall (+0,3% και για τους τρεις δείκτες).

Τη Δευτέρα, οι ευρωπαϊκές αγορές παρουσίασαν έντονες διακυμάνσεις, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να υποχωρεί τις πρώτες ώρες των συναλλαγών πριν κινηθεί σε θετικό έδαφος. Ακόμη και οι τράπεζες ανέστρεψαν τις απότομες απώλειες για να διαπραγματευτούν 0,3% υψηλότερα.

Η UBS συμφώνησε την Κυριακή να αγοράσει την αντίπαλη Credit Suisse για 3 δισ. ελβετικά φράγκα (3,2 δισ. δολάρια) σε μια συμφωνία έκτακτης ανάγκης διάσωσης. Η συνδυασμένη τράπεζα θα έχει επενδυμένα περιουσιακά στοιχεία 5 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με την UBS. Οι μετοχές της Credit Suisse σημείωσαν βουτιά 54% τη Δευτέρα, ενώ η UBS γύρισε θετικά.

Τα τραπεζικά διευθυντικά στελέχη της Wall Street προσπαθούν να καταλήξουν σε ένα νέο σχέδιο για την First Republic, αφού ένα σωσίβιο 30 δισ. δολαρίων απέτυχε να σταματήσει ένα απότομο ξεπούλημα στις μετοχές της τράπεζας.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα στελέχη θα συζητήσουν εάν μπορεί να γίνει κάτι περισσότερο για την τράπεζα με έδρα την Καλιφόρνια στο περιθώριο μιας προσχεδιασμένης συνάντησης στην Ουάσιγκτον σήμερα Τρίτη, η οποία διοργανώνεται από το Financial Services Forum (FSF), μια από τις κύριες ομάδες λόμπι του κλάδου, ανέφεραν οι πηγές. 

Στο επίκεντρο και η διήμερη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, που ξεκινάει σήμερα. Οι αγορές αναμένουν ότι θα ανακοινώσει αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης αύριο Τετάρτη. Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs φέρονται να αναμένουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα παρακάμψει την αύξηση των επιτοκίων αυτόν τον μήνα, λόγω της πίεσης που υφίσταται το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Στο μέτωπο των δεδομένων, για έβδομο διαδοχικό μήνα αυξήθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη, με τη βοήθεια της ισχυρής ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία και τη βελτίωση των αλυσίδων εφοδιασμού. 

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι ταξινομήσεις κινήθηκαν ανοδικά κατά 12% τον Φεβρουάριο σε 902.775 οχήματα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων. Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία αυξήθηκαν κατά 34%, περισσότερο από κάθε άλλο τύπο συστήματος κίνησης.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό γύρισε θετικά κατά 1,5%, στα 68,70 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με ίδια κίνηση βρίσκεται στα $74,63.

Πτώση 0,7% για τον χρυσό, κάτω από το όριο των 2.000 δολαρίων που ξεπέρασε χθες. Πλέον διαπραγματεύεται στις 1.969 δολάρια/ουγγιά.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v