Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη στις ευρωαγορές παρά τη νέα «βουτιά» της Credit Suisse

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει κέρδη 1,2%. «Βουτιά» 54% για Credit Suisse. Υψηλότερα ο χρυσός αλλά κάτω από το υψηλό ημέρας των 2.014 δολ. Νέες πιέσεις στο πετρέλαιο.

Κέρδη στις ευρωαγορές μετά την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS με προτροπή της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας.

Ο ευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,98% στις 440 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,93% στις 7.403 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,12% στις 14.933 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,27% στις 7.013 μονάδες.

Σημειώνεται ότι η συγχώνευση δημιουργεί ένα από τα μεγαλύτερα συστημικά  χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη. Η UBS έχει 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια συνολικού ενεργητικού στον ισολογισμό της και η Credit Suisse 575 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Αυτό δεν είναι πρόγραμμα διάσωσης. Αυτή είναι μια εμπορική λύση», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας Karin Keller-Sutter. «Η χρεοκοπία θα είχε τεράστιες παράπλευρες ζημιές στην ελβετική χρηματοπιστωτική αγορά με κίνδυνο μετάδοσης διεθνώς».

«Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν πολύ ευγνώμονες για αυτή τη λύση... φοβόντουσαν πραγματικά μια χρεοκοπία της Credit Suisse», πρόσθεσε.

Ωστόσο οι αγορές αιφνιδιάστηκαν από τη διαγραφή των ομολόγων Additional Tier 1 (AT1) στο ντιλ για Credit Suisse, -δυνητικά δημιουργώντας μια καταιγίδα στην αγορά των 275 δισεκατομμυρίων δολαρίων, παρότι οι κάτοχοι μετοχών της τράπεζας θα πάρουν 3,25 δισ. δολάρια.

Όπως ήταν αναμενόμενο η μετοχή της Credit Suisse «βούλιαξε» 54% ενώ ανοδικά γύρισε η μετοχή της UBS καταγράφοντας κέρδη 3,8%.

Συνολικά, ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε 1,2% μετά από πτώση 2,6% την Παρασκευή.

«Το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας καθιστά ακόμα πιο σημαντική τη λήψη των αποφάσεων για τα επιτόκια, με βάση τα εισερχόμενα δεδομένα», υπογράμμισε η Κριστίν Λαγκάρντ στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η οικονομία της Γερμανίας θα συρρικνωθεί ξανά το πρώτο τρίμηνο του έτους, προέβλεψε η κεντρική τράπεζα της χώρας Bundesbank.

Oπως μεταδίδει ο Guardian, στην τελευταία μηνιαία έκθεσή της, που κυκλοφόρησε σήμερα Δευτέρα, η Bundesbank αναφέρει: «Η γερμανική οικονομική δραστηριότητα πιθανότατα θα υποχωρήσει ξανά το τρέχον τρίμηνο. Ωστόσο, η πτώση είναι πιθανό να είναι μικρότερη από ό,τι το τελευταίο τρίμηνο του 2022».

Στην αγορά εμπορευμάτων, τo αργό WTI υποχωρεί 1,2% στα 65,94 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,3% στα 1.980 δολ./oz. Νωρίτερα ο χρυσός είχε περάσει πάνω από τα 2.000 δολ. για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022.

Παράλληλα, το ευρώ κινείται υψηλότερα 0,5% σε σχέση με το δολάριο στο 1,0664 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v