Θετικά έκλεισαν οι ευρωαγορές, εβδομαδιαίο σερί κερδών

Μια εβδομάδα γεμάτη κέρδη απόλαυσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, με το μεγαλύτερο σερί κερδών από τις αρχές Δεκεμβρίου. Τράπεζες και είδη πολυτελείας στην πρώτη γραμμή. Ανοδος 0,58% για τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600.

Θετικά έκλεισαν οι ευρωαγορές, εβδομαδιαίο σερί κερδών

Ανοδικά έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Παρασκευή, στον απόηχο των οικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ και ύστερα από τις πρώτες εκθέσεις εταιρικών κερδών με θετικό πρόσημο για τη σεζόν.

Ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε 0,5% στις 15.807 μονάδες, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε κέρδη 0,36% στις 7.871 μονάδες. Ανοδος 0,52% για τον CAC στο Παρίσι, στις 7.519 μονάδες. Κέρδη κατέγραψαν και οι αγορές Ιταλίας (0,89%) και Ισπανίας (0,57%), με τον πανευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς Stoxx 600 να ενισχύεται 0,58%, στις 466,91 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο σερί κερδών τους από τις αρχές Δεκεμβρίου, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν σύντομα να φτάσουν στο υψηλότερο σημείο του κύκλου αύξησης επιτοκίων εν μέσω επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και ενώ οι μετοχές ειδών πολυτελείας διεύρυναν το ράλι τους.

Ο δείκτης Euro Stoxx 50 των blue-chips ενισχύθηκε 0,6%, μόλις 0,2% μακριά από το υψηλότερο κλείσιμο το 2007.

Οι τράπεζες είχαν τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη σήμερα, παίρνοντας σήμα από τις τράπεζες της Wall Street που ανακοίνωσαν τα πρώτα κέρδη της χρονιάς, με τις JPMorgan, Citigroup και Wells Fargo να οδηγούν την κούρσα.

Τα καταναλωτικά προϊόντα κέρδισαν επίσης, με την Hermes International να σημειώνει άνοδο καθώς εκτινάχθηκαν οι τριμηνιαίες πωλήσεις της, ιδίως χάρη στην ισχυρή ζήτηση από Κινέζους πελάτες, όπως συνέβη και με τη LVMH.

«Οι επενδυτές κοιτούν πέρα από την επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας και είναι όλο και πιο σίγουροι ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων έχει τελειώσει και οι κόντρα άνεμοι ανήκουν στο παρελθόν», δήλωσε ο Joachim Klement, επικεφαλής στρατηγικής, λογιστικής και βιωσιμότητας της Liberum Capital. «Αυτό συνεχίζει να παρέχει υποστήριξη για τις αγορές μετοχών προς το παρόν».

Το ευρώ διολίσθησε ελαφρώς έναντι του δολαρίου, στα  1,09 δολ./ευρώ. Στο ταμπλό, η TUI υποχώρησε 6%.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v