Ξεπερνούν την απαισιοδοξία της περασμένης εβδομάδας οι ευρωαγορές

Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,7%, το Λονδίνο επίσης, το Παρίσι κατά 0,9%, η Μαδρίτη 0,6% και το Μιλάνο 1%. Τα στοιχεία πληθωρισμού των ΗΠΑ αναμένουν οι επενδυτές.

Ξεπερνούν την απαισιοδοξία της περασμένης εβδομάδας οι ευρωαγορές

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πρώτη μέρα που άνοιξαν ξανά μετά τις διακοπές του Πάσχα. Η Φρανκφούρτη ενισχύεται 0,7%, το Λονδίνο επίσης, το Παρίσι κατά 0,9%, η Μαδρίτη 0,6% και το Μιλάνο 1%.

Οι μετοχές εξορυκτικών εταιρειών σημειώνουν ισχυρά κέρδη κατά 3%, ακολουθούμενες από τις αυτοκινητοβιομηχανίες (+1,3%). Τα τρόφιμα και τα ποτά ήταν ο μόνος κλάδος που διαπραγματεύεται σε αρνητικό έδαφος, με πτώση 0,1%.

Θετικά έκλεισαν οι ευρωαγορές την Πέμπτη μετά από τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις με οριακές απώλειες την περασμένη εβδομάδα.

Τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή ήταν περίπου σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες και οι επενδυτές προσβλέπουν τώρα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που θα δημοσιευθούν την Τετάρτη.

Οι μετοχές σε Ασία-Ειρηνικό κινήθηκαν κυρίως ανοδικά σήμερα Τρίτη καθώς η Τράπεζα της Κορέας διατήρησε τα επιτόκια στο 3,5%, σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες.

Οι εταιρείες στο αμερικανικό χρηματιστήριο είναι αντιμέτωπες με τη μεγαλύτερη πτώση κερδών σε τριμηνιαία βάση από την περίοδο της πανδημίας, σύμφωνα με προβλέψεις αναλυτών της Wall Street, καθώς ο πληθωρισμός περιορίζει τα περιθώρια και οι φόβοι επικείμενης ύφεσης κρατούν χαμηλά τη ζήτηση.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι εταιρείες του S&P 500 αναμένεται να ανακοινώσουν πτώση 6,8% στα κέρδη του πρώτου τριμήνου του 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών που συνέλεξε η FactSet. 

Κέρδη καταγράφουν οι μετοχές των ιαπωνικών εμπορικών ομίλων, αφού ο Γουόρεν Μπάφετ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway, δήλωσε ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις συμμετοχές του.

Οπως μεταδίδει το CNBC, σε συνέντευξή του στο Nikkei, ο Μπάφετ είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο πρόσθετων επενδύσεων σε πέντε μεγάλους ιαπωνικούς εμπορικούς ομίλους, προσθέτοντας ότι είναι «πολύ περήφανος» για τις υπάρχουσες επενδύσεις του σε αυτούς.

Η Berkshire Hathaway του Μπάφετ αποκάλυψε τον Αύγουστο του 2020 ότι απέκτησε λίγο πάνω από 5% σε καθέναν από τους πέντε κορυφαίους εμπορικούς ομίλους της Ιαπωνίας -- Itochu, Mitsubishi Corp., Mitsui & Co., Sumitomo Corp. και Marubeni, γνωστούς ως «sogo shosha». Η Berkshire αύξησε τα μερίδιά της τον Νοέμβριο.

Στο μέτωπο των μάκρο, χαμηλό 18 μηνών χτύπησε ο πληθωρισμός στην Κίνα τον Μάρτιο ενώ και η πτώση των τιμών παραγωγού επιταχύνθηκε, καθώς η ζήτηση παρέμεινε επίμονα ασθενής. Το γεγονός ενισχύει την πεποίθηση των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής για περισσότερα μέτρα έτσι ώστε να στηρίξουν την άνιση οικονομική ανάκαμψη.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) αυξήθηκε 0,7% σε ετήσια βάση - ήταν η πιο μικρή άνοδος από τον Σεπτέμβριο του 2021 και χαμηλότερα από το 1,0% τον Φεβρουάριο. Το αποτέλεσμα ήταν χαμηλότερο από την άνοδο 1,0% που προέκυψε σε δημοσκόπηση του Reuters.

Στο μέτωπο των crypto, το Bitcoin σκαρφάλωσε πάνω από τις 30.000 δολάρια για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2022, σημειώνοντας ράλι πάνω από 80% από την αρχή του έτους. Η ανάκαμψη είναι ακόμη πιο έντονη από το άλμα σχεδόν 20% του Nasdaq - με τον οποίο το Bitcoin τείνει να κινείται παράλληλα. Ωστόσο, το Bitcoin υποχωρεί πάνω από 50% από το υψηλό όλων των εποχών που ανήλθε τον Νοέμβριο του 2021.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v