Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένουν οι τραπεζικές πιέσεις στις ευρωαγορές

Το αδιέξοδο για το χρέος των ΗΠΑ, το καμπανάκι της Moody’s για την Ισπανία και η εικόνα των εταιρικών αποτελεσμάτων είναι οι αιτίες για τις νέες πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές. Οι τράπεζες πάλι στο επίκεντρο.

Το αδιέξοδο για το χρέος των ΗΠΑ, το καμπανάκι της Moody’s για την Ισπανία και η εικόνα από το «μέτωπο» των εταιρικών αποτελεσμάτων είναι οι βασικές αιτίες για τις πιέσεις που δέχονται και κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές αγορές με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται και πάλι στο στόχαστρο.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1% στις 7118 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 1,2% στις 3668 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,61% στις 5.837 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 1,25% στις 9533 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 0,57% στις 6864 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο, ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 0,7% στις 18428 μονάδες.

Πρωτοπόρος της καθόδου είναι και κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο τραπεζικός κλάδος. Η μετοχή της Credit Agricole μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων υποχωρεί κατά 3,6%, της Dexia κατά 3,1%, ενώ οι ισπανικές Banco Santander και ΒΒVA υποχωρούν κατά 2,2% και 2,3% αντιστοίχως.

Η Moody’s άλλωστε, έθεσε σε καθεστώς αναθεώρησης την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας, αλλά και ορισμένων ισπανικών τραπεζών, ενώ παράλληλα, οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων από τον τραπεζικό κλάδο (UBS, Credit Suisse και άλλες) ήταν μάλλον απογοητευτικές με βασική πηγή προβληματισμού την πορεία του investment banking. Σήμερα, η Credit Agricole δήλωσε πως ο αντίκτυπος στα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου από την έκθεσή της στην Ελλάδα ανέρχονται στα 850 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, στην Ουάσιγκτον αναβλήθηκε για μία ακόμη φορά η ψηφοφορία στην Βουλή των Αντιπροσώπων για την αύξηση του ορίου δανεισμού της χώρας, γεγονός που προκαλεί πλέον έντονη νευρικότητα στους τραπεζίτες, το ΔΝΤ, αλλά και… το Πεκίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v