Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ και Ισπανία προβληματίζουν τις ευρωαγορές

Αρνητικό πρόσημο στις ευρωαγορές, καθώς παρατείνεται το θρίλερ για το χρέος των ΗΠΑ, ενώ οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές στην Ισπανία με καμπανάκι από την Moody’s και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Αρνητικό πρόσημο εξακολουθούν να καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς παρατείνεται το θρίλερ ως προς το χρέος των ΗΠΑ, ενώ οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές στην Ισπανία με καμπανάκι από την Moody’s και προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρωθυπουργό. Στο επίκεντρο των πιέσεων και πάλι οι τράπεζες, ενώ πτωτικά κινούνται και τα futures της Wall.

Συγκεκριμένα, ο γερμανικός DAX 30 υποχωρεί κατά 1% στις 7118 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 1,28% στις 3665 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,94% στις 5.818 μονάδες.

Στις αγορές του ευρωπαϊκού Νότου, ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχωρεί κατά 0,66% στις 9594 μονάδες, ο πορτογαλικός PSI καταγράφει απώλειες 0,32% στις 6882 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο, ο FTSE MIB υποχωρεί κατά 1,5% στις 18283 μονάδες.

Πρωτοπόρος της καθόδου είναι και κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο τραπεζικός κλάδος. Η μετοχή της Credit Agricole μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων υποχωρεί κατά 3,6%, της Dexia κατά 3,1%, ενώ οι ισπανικές Banco Santander και ΒΒVA υποχωρούν κατά 2,2% και 2,3% αντιστοίχως.

Η Moody’s άλλωστε, έθεσε σε καθεστώς αναθεώρησης την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ισπανίας, αλλά και ορισμένων ισπανικών τραπεζών, ενώ παράλληλα, οι ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων από τον τραπεζικό κλάδο (UBS, Credit Suisse και άλλες) ήταν μάλλον απογοητευτικές με βασική πηγή προβληματισμού την πορεία του investment banking. Σήμερα, η Credit Agricole δήλωσε πως ο αντίκτυπος στα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου από την έκθεσή της στην Ελλάδα ανέρχονται στα 850 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, στην Ουάσιγκτον αναβλήθηκε για μία ακόμη φορά η ψηφοφορία στην Βουλή των Αντιπροσώπων για την αύξηση του ορίου δανεισμού της χώρας, γεγονός που προκαλεί πλέον έντονη νευρικότητα στους τραπεζίτες, το ΔΝΤ, αλλά και… το Πεκίνο.

Από πλευράς μακροοικονομικών ειδήσεων ωστόσο, υπήρξε μία θετική εξέλιξη καθώς η Eurostat ανακοίνωση απροσδόκητη επιβράδυνση του πληθωρισμού ευρωζώνης τον Ιούλιο στο 2,5% από 2,7% τον προηγούμενο μήνα και ενάντια στις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν διατήρηση του πληθωρισμού στα ίδια επίπεδα. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε και στον περιορισμό των απωλειών για τις ευρωαγορές, καθώς ενδεχομένως να συνεπάγεται χαλάρωση της αντιπληθωριστικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αναθεώρηση των μελλοντικών αυξήσεων στα επιτόκια του ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v