Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί το πετρέλαιο λόγω υπερπροσφοράς

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,93% στα 49,16 δολάρια και το Brent 0,91% στα 51,35 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός ενισχύεται λόγω αμφιβολιών για το αν θα πραγματοποιηθεί η προτεινόμενη μείωση του εταιρικού φόρου στο 15% στις ΗΠΑ.

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου λόγω του κορεσμού στην αγορά, ωστόσο οι απώλειες περιορίζονται από τις προσδοκίες πως οι μεγάλοι παραγωγοί θα συμφωνήσουν σε παράταση των μειώσεων της παραγωγής, στην προσπάθεια εξισορρόπησης της αγοράς.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,93% στα 49,16 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 0,91% στα 51,35 δολάρια.

Οι traders κάνουν λόγο για άφθονα αποθέματα σε όλες τις βασικές αγορές, παρά τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας να μειωθεί η παραγωγή πετρελαίου.

Στο μεταξύ το καρτέλ συζητά πιθανή παράταση των μειώσεων παραγωγής μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά το έργο που προσπαθεί να φέρει σε πέρας δείχνει όλο και δυσκολότερο τη στιγμή που τα αποθέματα πετρελαίου πλησιάζουν σε ιστορικά υψηλά σε πολλά σημεία του κόσμου.

«Είναι σαφές πως ο κόσμος έχει αποθηκευμένο πολύ πετρέλαιο, κάνοντας τη ζωή του ΟΠΕΚ πολύ πιο δύσκολη», ανέφερε ο Jeffrey Halley, ανώτατος αναλυτής αγορών στην OANDA στη Σιγκαπούρη.

Αμερικανικά στοιχεία κατέδειξαν την Τετάρτη υποχώρηση των αποθεμάτων αργού, αλλά τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν καθώς τα διυλιστήρια παρήγαγαν περισσότερο καύσιμο απ’ ότι μπορεί να καταναλώσει η αγορά.

«Τα εμπορικά αποθέματα των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 6,5 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα», ανέφερε ο Tamas Varga, ανώτατος αναλυτής στην PVM Oil Associates.

«Η εξισορρόπηση των αποθεμάτων έχει διακοπεί καθώς έχουν εκτοξευτεί τα αμερικανικά αποθέματα πετρελαίου», πρόσθεσε.

Ανοδικά κινείται ο χρυσός και το ασήμι, εν μέρει λόγω του σκεπτικισμού σχετικά με την εφαρμογή της φορολογικής μεταρρύθμισης που προτείνει ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,11% στα 1.265,60 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,13% και διαπραγματεύεται στα 17,385 δολάρια η ουγγιά.

«Η αγορά εξακολουθεί να ανησυχεί για το αν η μείωση στην φορολογία θα πραγματοποιηθεί, καθώς η μείωση του συντελεστή είναι υπερβολικά απότομη», εξήγησε trader σύμφωνα με το Reuters.

«Πιστεύω πως προσπαθούν να προσελκύσουν επιχειρηματικότητα στις ΗΠΑ, το οποίο είναι καλό για την οικονομία και το χρηματιστήριο και άρα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην τιμή του χρυσού», ανέφερε ωστόσο ο Spencer Campbell, γενικός επικεφαλής στην Kaloti Precious Metals στη Σιγκαπούρη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v