Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλιάζει 28% το αμερικανικό αργό

Γεμίζουν οι αποθήκες παγκοσμίως, ενώ το ρολόι μετράει αντίστροφα για να πιάσουν «ταβάνι». Κλείνει τις short θέσεις το μεγαλύτερο ETF του κλάδου. Κοντά στα $12 προσγειώνεται το WTI. Πτώση άνω του 8% για το Brent.

Βουλιάζει 28% το αμερικανικό αργό

Κατρακύλα ξανά για το αμερικανικό αργό τη Δευτέρα, καταγράφοντας απώλειες άνω του 25%, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω αποθηκευτικοί χώροι παγκοσμίως, την ώρα που ο κορωνοϊός γκρεμίζει τη ζήτηση για πετρέλαιο.

«Η αγορά γνωρίζει ότι παραμένει το πρόβλημα της αποθήκευσης, ενώ σε εβδομάδες φτάνουμε στο "ταβάνι" των δυνατοτήτων», σημειώνει ο Bjornan Tonhaugen, επικεφαλής αγορών πετρελαίου της Rystad Energy.

«Απαιτούνται δράσεις τώρα καθώς το πρόβλημα πλέον δεν είναι μακριά. Το ρολόι, όσον αφορά την αποθήκευση, χτυπάει για τους παραγωγούς και πλησιάζουμε προς την τελική αντίστροφη μέτρηση, εάν δεν αναληφθεί περαιτέρω δράση», προσθέτει.

Την πίεση ενέτεινε η ανακοίνωση του μεγαλύτερου ETF του κλάδου ότι έως το τέλος του μήνα θα πουλήσει όλες τις short θέσεις του.

Το αμερικανικό αργό (WTI) παράδοσης Ιουνίου χάνει 28,7% και διαμορφώνεται στα 12,07 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το Brent με πτώση 8,5%, βρίσκεται στα $19,73.

Τo WTI, δείκτης αναφοράς για τις ΗΠΑ, έχει πέσει περισσότερο από το Brent, καθώς οι traders παρακολουθούν τις δεξαμενές στην πόλη Cushing της Οκλαχόμα, που είναι η μεγαλύτερη μονάδα αποθήκευσης της χώρας, εξαιρουμένων των Στρατηγικών Αποθεμάτων Πετρελαίου (Strategic Petroleum Reserve), να γεμίζουν με γρήγορο ρυθμό.

Στην Cushing, το αποθηκευμένο πετρέλαιο αυξήθηκε κατά 10% σε μία εβδομάδα, φτάνοντας στα 59,7 εκατ. βαρέλια -απομένουν 25 εκατ. βαρέλια για να γεμίσει πλήρως.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v