Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα ύψη το πετρέλαιο στην Ασία

Στο υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου εξαμήνου έφτασε η τιμή του αργού πετρελαίου το πρωί της Δευτέρας στις αγορές της Ασίας, καθώς η ένταση της βίας στη Μέση Ανατολή ”πυροδοτεί” την τιμή του μαύρου χρυσού.

”Υψηλό” εξαμήνου σημείωσε το πρωί της Δευτέρας, στις αγορές της Ασίας, η τιμή του αργού πετρελαίου ΝΥΜΕΧ, καθώς η ένταση της κρίσης στη Μέση Ανατολή ”πυροδοτεί” την τιμή του μαύρου χρυσού.

Η τιμή του NYMEX έφτασε τα 26,90 δολάρια, τιμή-ρεκόρ για τα επίπεδα της εποχής, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές η συγκεκριμένη πορεία αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετό διάστημα ακόμη, ακόμη και εάν η κρίση στη Μέση Ανατολή αποσοβηθεί εν τέλει.

Αναλυτές της ιαπωνικής αγοράς μάλιστα τόνιζαν το πρωί ότι εάν ήταν ανοικτές οι υπόλοιπες διεθνείς αγορές, οι τιμές του μαύρου χρυσού θα ήταν ακόμη υψηλότερες. Η διεθνής ανησυχία που ανεβάζει στα ύψη την τιμή του πετρελαίου έγκειται στο γεγονός ότι η ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Μέσης Ανατολής προμηθεύει την παγκόσμια αγορά με πετρέλαιο σε ποσοστό της τάξεως του 30%.

Εκφράζονται λοιπόν φόβοι ότι ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης σε εμπόλεμη κατάσταση θα επιφέρει διακοπή της παραγωγής πετρελαίου, με ανυπολόγιστες –ασφαλώς- συνέπειες για την παγκόσμια αγορά.

Τα πράγματα αναμένεται -ωστόσο- να οξυνθούν περισσότερο στη διεθνή αγορά πετρελαίου, ύστερα από την ανακοίνωση του ιρακινού κόμματος Μπάαθ προς τους Αραβες ”να χρησιμοποιήσουν ως όπλο εναντίον του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών το πετρέλαιο”.

Ωστόσο, και ο χρυσός -παρά το γεγονός ότι παρουσίαζε αρνητικό πρόσημο κατά 0,30%- βρισκόταν σε υψηλά επίπεδα της τάξεως των 302,25 δολαρίων ανά ουγκιά, επίπεδα που ”συμφωνούν με συνθήκες πολέμου” σύμφωνα με χαρακτηρισμό αναλυτή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v