Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόβοι διατάραξης της αγοράς πετρελαίου

Στα υψηλότερα επίπεδα εξαμήνου ανήλθε η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη φτάνοντας τα 26,95 δολάρια το βαρέλι, εξαιτίας της επιδείνωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή και των ανησυχιών για τη διατάραξη της αγοράς που διασφαλίζει το 30% των παγκόσμιων ημερήσιων προμηθειών.

Στα υψηλότερα επίπεδα εξαμήνου έφτασε η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη φτάνοντας τα 26,95 δολάρια το βαρέλι, εξαιτίας της επιδείνωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, η οποία έχει αυξήσει την ανησυχία ότι μπορεί να διαταραχθεί η αγορά που διασφαλίζει το 30% των παγκόσμιων ημερήσιων προμηθειών.

Αν και οι αναλυτές δεν βλέπουν άμεση απειλή στις προμήθειες πετρελαίου, η άνοδος των τιμών αντανακλά το ενδεχόμενο επέκτασης των συγκρούσεων. Το αργό, για συμβόλαια παράδοσης Μαίου, αυξήθηκε 3,6% ή 94 σεντς, στα 27,25 δολάρια το βαρέλι, στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών εκτός συνεδρίασης, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Είναι η υψηλότερη τιμή των τελευταίων εξίμισι μηνών.

Την περασμένη Πέμπτη, λίγο πριν από το κλείσιμο των αγορών για τις αργίες του Πάσχα, το πετρέλαιο αυξήθηκε κατά 1,7% με την προσδοκία της αύξησης της ζήτησης, μετά τη δημοσίευση των εκθέσεων οι οποίες σηματοδοτούσαν γρήγορη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας. Στο μεταξύ μειώνονται και τα αμερικανικά αποθέματα, την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με έκθεση του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, έπεσαν τα αποθέματα αργού, βενζίνης και άλλων διυλισμένων καυσίμων. Αντίθετα, πτώση 0,80% καταγράφει η τιμή του χρυσού, η οποία διαμορφώνεται στα 301,75 δολάρια η ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v