Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά τα ελληνικά yield–Στο 7,78% το 10ετές

Σε νέο υψηλό 7 μηνών το κόστος δανεισμού της χώρας. Το yield του 10ετούς ομολόγου αγγίζει το 7,78% και του 5ετούς πέρασε ξανά το 5,3%. Αντίστροφη η τάση στην Ευρώπη με προσδοκίες για νέες κινήσεις από την ΕΚΤ. Ιστορικό χαμηλό για τα γερμανικά yield.

Εντείνονται οι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα καθώς κλιμακώνεται ο πολιτικός κίνδυνος, ενώ παράλληλα, οι επενδυτές ανησυχούν από τις προθέσεις της κυβέρνησης για πρόωρη έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετές ομολόγου (που κινείται αντιστρόφως των τιμών) ενισχύεται στο 7,78% καταγράφοντας άνοδο κατά 70 μονάδες βάσης, σε νέο υψηλό 7 μηνών.

Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 5,32% και του 3ετούς στο 4,64%.

Η πορεία των ελληνικών ομολόγων είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την ευρύτερη τάση για τα ευρωπαϊκά ομόλογα. Το μπαράζ των απογοητευτικών οικονομικών μεγεθών – κυρίως για τη Γερμανία, αλλά και για την ευρωζώνη – αυξάνει τις προσδοκίες για αγορά προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με αγορές κρατικών τίτλων.

Έτσι, τα γερμανικά yields οδηγούνται σε νέο ιστορικό χαμηλό, καθώς οι επενδυτές στέφονται στην «ασφάλεια» των κρατικών τίτλων. Συγκεκριμένα, η απόδοση των γερμανικών 10ετών Bund υποχωρεί κατά 2 μονάδες βάσης στο 0,824%. Πτωτικά κινείται και η  απόδοση των 10ετών ομολόγων της Γαλλίας– παρά την υποβάθμιση από τη Fitch – στο 1,20%.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου Πορτογαλίας διαμορφώνεται στο 3,096%, του 10ετούς ομολόγου Ισπανίας στο 2,064% και Ιταλίας στο 2,31%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v