Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σφυροκόπημα στα ομόλογα με 3ετές yield στο 17,26%

Κατρακύλα στα ελληνικά ομόλογα. Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012 η απόδοση του 5ετούς τίτλου που άγγιξε το 13,12%. Άλμα 300 μονάδων βάσης στο τριετές ομόλογο που πέρασε το 17%. Πτωτικές τάσεις και στα χαρτιά του ευρωπαϊκού Νότου.

Σε κλοιό πιέσεων βρίσκονται τα ελληνικά ομόλογα, συνεχίζοντας την κάθετα πτωτική πορεία των τελευταίων ημερών. Στην πλατφόρμα Tradeweb, η απόδοση του 3ετούς ομολόγου εκτινάχθηκε κατά 306 μονάδες βάσης, αγγίζοντας το 17,26% που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων.  

Η απόδοση του 10ετούς τίτλου ενισχύθηκε κατά 100 μονάδες βάσης στο 10,8%, ενώ το 5έτες βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2012, αγγίζοντας το 13,71% καταγράφοντας άλμα 176 μονάδων βάσης.

Το πρακτορείο Reuters επισημαίνει πως οι αγορές αντιδρούν στη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου και στις εξαγγελίες για πάγωμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και "θεωρούν ότι αυτό είναι σημάδι πως ο κ. Τσίπρας θα τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, σκίζοντας το μνημόνιο, εγκαταλείποντας την πολιτική λιτότητας παρά τις προειδοποιήσεις από αξιωματούχους της ΕΕ και του ΔΝΤ".

"Συνεχίζεται η τάση που είδαμε τις τελευταίες ημέρες. Τώρα ο Τσίπρας ανακοίνωσε το νέο υπουργικό συμβούλιο και ο νέος υπουργός Οικονομικών φαίνεται πως είναι ένας σκληρός τύπος από την άκρα αριστερά του πολιτικού φάσματος" δήλωσε ο Felix Hermann της DZ Bank και συμπλήρωσε: "Αυτό δημιουργεί ανησυχίες ότι έρχεται σύγκρουση ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της. Το γεγονός ότι προχώρησε σε συνασπισμό με την άκρα δεξιά δεν βοηθά την κατάσταση".

Πιέσεις δέχονται και τα ομόλογα των υπολοίπων χωρών του Νότου. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου Πορτογαλίας ενισχύεται κατά 10 μονάδες βάσης στο 2,31%, του ισπανικού κατά 6 μονάδες βάσης στο 1,45% και του ιταλικού στο 1,59%. Τα yield και των τριών χωρών είχαν βρεθεί σε ιστορικά χαμηλά την προηγούμενη εβδομάδα με την ανακοίνωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v